post

Naj s hujšanjem počakam do pomladi?

Pomlad je tisti letni čas, ko je hujšanje najbolj aktualno. Bliža se namreč poletje in sezona kratkih oblačil ter kopalk, v katerih želimo biti kar se da privlačni in vitki. A stara pesem, ki pravi: »Zakaj čakala bi na maj?« velja tudi za hujšanje. Oziroma, če povemo drugače: ne odlašajte na jutri, kar lahko naredite že danes.

Zakaj je zimsko hujšanje drugačno?

Hujšanje pozimi ima tako svoje prednosti kot pomanjkljivosti. Zagotovo velja, da smo v tem letnem času precej omejeni z gibanjem na prostem, saj nam mraz in led ne omogočata, da bi pričeli teči. Namesto tega se moramo posvetiti telovadbi, s katero se lahko ukvarjamo doma, v telovadnici ali fitnes centru. To ni nujno slabost. Pozimi so centri za vadbe najbolj obiskani, kar pomeni, da boste imeli tudi najboljšo družbo in s tem največ motivacije za redno gibanje.

Mislite, da so nizke temperature zgolj nadloga? Pravzaprav ni povsem tako. Pozimi lahko porabljamo energijo oziroma kalorije že s tem, da gremo na mraz. Velja se torej obleči in iti ven, kajti ko nas bo zeblo, se bo telo pošteno potrudilo, da se ogreje, s tem pa porabljalo veliko energije, ne da bi morali početi kaj posebnega. Tudi vsak napor ob nizkih temperaturah, pa četudi greste zgolj na sprehod, se bo pokazal z večjo porabo kalorij kot poleti, saj je telo prisiljeno v težje delo. Srčni utrip se nam takoj poviša in hitro postanemo zadihani.

Sprehod pozimi

Z rednimi zimskimi sprehodi boste na dobri poti k odpravi odvečnih kilogramov.

Pozimi nekateri ne marajo hujšati zaradi hrane. Poleti je namreč enostavno zmanjšati vnos kalorij tako, da zobamo jagode, grizemo paradižnik in druga okusna ter lahka sezonska živila. Pozimi telo običajno zahteva jedi, ki nas bolj ogrejejo in imajo več maščobe, zato hitreje uživamo »težko« hrano. Vendar pa je prav pozimi na voljo nekaj izjemnih živil, ki so zdrava in odlična za hujšanje, na primer kislo zelje!

Pomlad hitro mine …

Če načrtujete hujšanje spomladi, je tu še en razlog, da si premislite. Kljub temu, da pomlad traja tri mesece, se pravo toplo vreme prične šele maja, marsikdo pa gre že junija na morje. Pomlad se kar naenkrat zdi kratka.

Kaj pa programi, ki zagotavljajo, da boste vitki in fit v šestih tednih? No, saj veste, da lahko v šestih tednih z veliko dela ter odrekanja izgubite do 5 kilogramov, ne morete pa pričakovati, da boste imeli v takšnem času povsem raven in mišičast trebuh, vitke noge, čvrsto zadnjico … Pričnite torej že danes!

post

Učinkovito povečanje fizične moči s kreatinom

Pri oblikovanju telesa se velikokrat želimo poslužiti bližnjic. Rezultati tega so sicer morda opazni kmalu, vendar niso dolgotrajni niti zdravi. Najbolj učinkovito utrjevanje telesa je kombinacija vsakodnevne fizične aktivnosti, zdrave in uravnotežene prehrane ter vnosa kreatina oziroma aminokislin za izgubo maščobe in zdrav vir energije.

Idealna kombinacija za lepo in zdravo telo

Vsakodnevna rekreacija, uravnotežena prehrana in skrbno izbrana prehranska dopolnila nudijo odlične in optimalne rezultate že v zelo kratkem času. Ta vrsta utrjevanja telesa je idealna za vse posameznike, ki želijo znižati telesno težo, pridobiti mišično maso in hkrati pridobiti kondicijo. Prehransko dopolnilo kreatin monohidrat veže nase vodo, oblikuje in utrdi mišice ter odpravlja nadležno zalogo maščob. Kreatin se sicer nahaja tudi v mesu, sadju in zelenjavi, vendar v prenizki koncentraciji. Pomembno torej je, da ga vnesete v telo v obliki prehranskega dopolnila.

Vpliv na telo in pridobivanje mišične mase

Kreatin monohidratKreatin monohidrat na telo deluje na tri načine, in sicer pripomore k pridobivanju mišične mase, deluje kot skladišče energije ter pripomore k hitrejši sintezi beljakovin. Pridobivanje mišične mase poteka tako, da aminokisline nase vežejo vodo, kar mišice naredi bolj polne in večje. Kot skladišče energije deluje v smislu, da telesu da dovolj energije, da ne začne s proizvajanjem mlečne kisline. Slednja je vzrok za boleče mišice po vadbi. S sintezo beljakovin pa se poveča mišična opravilnost. Vaše mišice in sklepi bodo lažje prenašali težje fizične napore.

Vsakodnevne potrebe in doziranje

Količina monohidrata je odvisna od količine mišic v telesu. V kolikor imate manj mišic, potem potrebujete večji vnos na začetku, da telo dobi dovolj zaloge. Sčasoma boste lahko brez skrbi zmanjšali količino dnevnega vnosa. Na začetku dnevno zaužijte med 30 do 40 gramov, ki jih razdelite na več manjših odmerkov. Po približno enem do dveh tednih boste postopoma začeli zmanjševati in sčasoma začeli uživati le 5 do 10 gramov dnevno.

post

Lahko zunaj tečemo tudi pozimi?

Tek velja za najbolj univerzalen šport, s katerim se lahko ukvarja skoraj vsakdo, ne zahteva obilo opreme, poleg tega pa lahko z različnimi načini teka poskrbimo tako za aerobno kot anaerobno vadbo. Marsikdo, ki se teka loti v poletnih mesecih, pa se seveda sprašuje, kako je s tekom pozimi. Lahko pozimi tečemo brez tveganja za svoje zdravje in počutje?

Slabosti zimskega teka

Pozimi moramo teči precej bolj pazljivo, saj lahko zdrsi hitro privedejo do padcev in poškodb. Obutev naj bo torej kakovostna, vsekakor pa se ne odpravimo na tek v času poledice.

Prav tako kot obutev so pomembna tudi oblačila. Da se nam telesna temperatura ne zniža preveč in mišice niso hladne in toge, so potrebna zimska tekaška oblačila in oblačenje po sistemu čebulice, torej po plasteh. Vsekakor naj bodo oblačila lahka in iz materialov, ki odvajajo znoj, saj se bomo tudi pozimi potili. Pričnemo torej oblečeni, ko se ogrejemo, pa lahko nekaj oblačil tudi odložimo.

Oblačila za zimski tek

Poskrbite, da vas pozimi med tekom ne bo zeblo.

Tako kot mraz hitro prizadene mišice in našo telesno temperaturo, vpliva tudi na pljuča. Sunkovito dihanje ledenega zraka je lahko nevarno, saj pride ta v naše telo precej bolj mrzel kot je naša notranja temperatura. Telo ima 36 stopinj, zrak pa recimo zgolj deset, kar je precejšnja razlika. Da ne bi imeli z dihanjem težav, zato običajno ne tečemo takrat, kadar so temperature res nizke. Tek pri stopinjah pod ničlo je za telo izjemen napor in lahko je tudi nevaren.

Prednosti zimskega teka

Pri teku zunaj pozimi potrebujemo energijo tako za delo mišic kot tudi za ogrevanje telesa in vzdrževanje njegove temperature. Če je zunaj hladneje, bo telo tako porabilo več kalorij, da bo telo hkrati v gibanju in toplo. Če želite s tekom izgubiti kak kilogram, je lahek tek ob hladnejših dneh torej zagotovo odličen. Pomembno je le, da se primerno oblečete in obujete (tudi na tanke rokavice ne pozabite), ter svojega telesa ne priganjate do ekstremnih naporov.

post

Z redno vadbo do vitke postave

Vitka postava je ideal, ki ni pomemben zgolj zaradi estetike oziroma lepote, temveč tudi precej dobro priča o našem življenjskem stilu in naših vrednotah. Vsi vemo, da je vitka postava tisto, kar je pogosto odločilno za prvi vtis – ljudem pove, da živimo zdravo, se gibamo in primerno prehranjujemo, to pa pomeni tudi, da imamo zdrav odnos do svojega telesa ter dobro samopodobo, iz katere črpamo samozavest. Nič čudnega torej, da je vitka postava tisto, kar nam lahko prinese na primer prednost pri zaposlitvi, saj je dokaz naše predanosti, odločnosti in učinkovitosti, ki kažejo na uspešnost pri vsem, česar se lotimo.

Za vitko postavo ni dovolj zgolj zmernost pri prehrani – že dolgo namreč ne velja za zaželeno in zdravo telo, ki je zgolj vitko, temveč telo, ki je lepo oblikovano. To pa pomeni, da se je potrebno tudi gibati. In kako najti voljo ter čas za gibanje?

1. Ne izgovarjajte se na pomanjkanje časa. Za redno vadbo zadostuje pol ure na dan. Da se na delovne obveznosti ne gre izgovarjati, priča tudi dejstvo, da je med najbogatejšimi ljudmi na svetu, ki imajo svoja podjetja in precej več obveznosti kot povprečen človek, velika večina takšnih, ki vsak dan skrbijo za svojo formo s športom.

2. Izberite primerno vadbo. Če veste, da športno vitka postava zahteva znojenje, se mu ne izognite zgolj zato, ker se vam ne ljubi teči. Poiščite druge vrste vadbe, ki so za vas ustreznejše. Plavanje, planinarjenje, izvajanje osnovnih razteznih vaj in joga, plesne vadbe …

Plavanje

Plavanje je odlična rekreacija, saj delajo mišice celotnega telesa.

3. Vitka postava ne terja bogastva! Ni vam potrebno v fitnes center, kajti veliko različnih vrst vadbe lahko izvajate tudi doma, in to brez dragih športnih pripomočkov. Poskoki, počepi, tek na mestu, poskoki s kolebnico, izpadni koraki …

4. Za motivacijo naj vam pomaga družba. Če se gibanja lotite sami, se lahko pričnete hitro dolgočasiti, zato se za skupno vadbo dogovorite s partnerjem ali prijateljem. Tako bo vitka postava prišla kar mimogrede, saj se boste ob vadbi zabavali.

post

Kaj so kalorije in kako shujšati?

Kalorije ima prav vsaka snov, ne zgolj živila, saj so kalorije fizikalna enota, ki opisuje energijo, določene pa so kot toplota, ki je potrebna, da se en gram vode pri tlaku ene atmosfere segreje za eno stopinjo Celzija. Vendar pa vsakdo, ki ni fizik, kalorije pozna predvsem kot energijsko vrednost hrane oziroma živil. Kalorija kot enota se je precej dobro zasidrala med ljudmi in jo zato v vsakdanji rabi uporabljamo precej pogosteje kot dejansko bolj primerno podajanje v joulih (oziroma kilojoulih).

Kalorije in hujšanje

Za hujšanje obstaja en sam recept: vsak dan morate porabiti več kalorij, kot jih zaužijete. Če telo s hrano ne dobi toliko energije, kot je potrebuje, potem prične namreč prazniti rezerve oziroma maščobne celice. Tako za energijo izgoreva maščoba, ki se je želimo znebiti. Da to dosežemo, obstajata dva načina: prvi je zmanjšanje vnosa hrane in s tem zaužitih kalorij, drugi pa je več gibanja oziroma povečanje porabe.

Kalorije

Recept za hujšanje se glasi: “Porabi več kalorij, kot jih zaužiješ.”

Za zdravo hujšanje velja, da odrekanje kalorijam s stradanjem (ali minimalnimi obroki) ni priporočljivo, saj na ta način telo prikrajšamo za izjemno pomembna hranila, kar lahko vodi v različne bolezni. Hrani se torej ne odrekamo, temveč pojemo vseeno kakšnih dva tisoč kalorij, ki pa morajo izvirati iz zdravih živil, poleg tega pa se gibamo več kot običajno. Tako poskrbimo za oskrbo telesa s hranili in hkrati za izgorevanje maščob.

Ni vse v kalorijah!

Olivno oljeKot smo omenili, se drastično zmanjšanje vnosa kalorij ne priporoča, saj si z njim naredimo veliko škode. Prav tako pa ne velja za vsako ceno preštevati kalorij, saj te o hrani niti slučajno ne povedo vsega. Hrana z malo kalorijami ni nujno zdrava, in hrana z veliko kalorijami ni nujno nezdrava. Vzemimo za primer oljčno olje – to velja za zdravo, pa ima v 100 gramih kar 900 kalorij. Enako energijsko bogati so tudi oreščki in na primer kikirikijevo maslo – pa so tudi zdravi. In če povemo še bolj preprosto: mlečna čokolada z veliko sladkorja in mleka v prahu ima manj kalorij kot temna čokolada, v kateri je na primer kar 80 odstotkov kakavovih delcev. Če bi gledali le na to, katera ima manj kalorij, bi torej zaužili tisto, ki je dejansko manj zdrava …

Kaj nam ta primerjava pove o pomenu kalorij? Da nikakor ne smemo polagati vseh svojih upov za hujšanje in zdravje zgolj na preštevanje kalorij. Veliko bolj pomembno je, da jemo zdrava živila, čim bolj naravna živila, predvsem pa nikoli ne zanemarimo zdrave pameti in ne nasedamo izdelkom, ki obljubljajo hujšanje zaradi malo kalorij, hkrati pa veljajo za »prazno hrano« in nimajo nobene koristne prehranske vrednosti.

post

Razlike med aerobno in anaerobno vadbo

Marsikateri rekreativec ve, da aerobna vadba in anaerobna vadba nista enaki vrsti gibanja oziroma so med njima bistvene razlike, ne ve pa povsem natančno, kakšne te razlike so. Vemo, da je na primer tek aerobna vadba, dvigovanje uteži pa anaerobna vadba. Pri prvi potrebujemo aerobno vzdržljivost, se pri njej pošteno nadihamo, hkrati pa krepimo mišice in porabljamo energijo. Pri drugi poteka vadba povsem drugače in naprezamo se na povsem drugačen način, mišice se obnašajo drugače, energijo črpajo z drugačnimi postopki. Kako?

V čem se aerobna vadba razlikuje od anaerobne?

Povsem preprosto bi lahko dejali, da so aerobne aktivnosti tiste, ki zahtevajo veliko vzdržljivosti in pri katerih je pomembno delo, ki ga opravi srčno žilni sistem, saj ta vrsta vadbe ne more potekati brez pospešenega vdihovanja zraka – mišice pri njej namreč potrebujejo veliko več kisika kot sicer, saj z njegovo pomočjo pridobivajo energijo. Anaerobne aktivnosti pa ne zahtevajo, da ste fit na primer na področju teka, temveč skrbijo za krepitev mišic in tudi povečanje mišične mase brez potrebe po pospešenem dihanju oziroma po dodatnem kisiku. Razvija se moč, ki je zadovoljiva bolj na »kratke proge«, kakršno potrebujejo na primer dvigovalci uteži. A zadeva dejansko ni tako preprosta: tudi pri teku lahko govorimo o teku, ki je aeroben, torej vzdržljivosten, zanj pa je značilno, da traja dlje. Ločimo pa tudi tek, ki je anaeroben, torej tek »na moč«, kot je na primer šprint. Da gre za popolnoma različna športa lahko ugotovimo že iz same postave športnikov: šprinterji spominjajo na bodibilderje in imajo precej veliko mišično maso, pri tekačih na dolge proge pa so mišice manjše, a bolj vzdržljive.

Šprint

Šprinterji imajo precej močnejšo konstitucijo od tekačev na dolge proge.

Aerobna vadba terja za ustvarjanje energije v mišicah kisik, anaerobna vadba pa porablja druge snovi v telesu, zato se telo, glede na to, kakšno vrsto vadbe izberemo, razvije drugače – ali pridobivamo mišice, ki se krčijo hitreje, ali mišice, katerih vlakna se krčijo počasneje. Za kakšno vrsto vadbe gre, lahko pri vsakem športu hitro ugotovimo glede na to, kako se nam pri njej pospeši gibanje oziroma kako se spremeni srčni utrip. Hitrejši, kot je, več kisika se s krvjo prinaša do mišic.

Tako aerobna kot anaerobna vadba imata svoje prednosti

Marsikateri profesionalni športnik se posveča zgolj eni vrsti vadbe, saj bi mu lahko druga prinesla tudi nezaželene rezultate. Tako bodibilderji na primer ne tečejo. Tudi znotraj samega tipa vadbe pa se izbira glede na intenzivnost vadbe. Športni plezalci na primer krepijo telo z vajami z lastno težo, saj je obvladovanje lastne telesne mase izjemnega pomena, ne odločajo pa se za dvigovanje težkih uteži, saj bi jim to prineslo mišice, zaradi katerih bi bili težji in bi se tako težje obdržali na plezalni steni.

Dvigovanje lastne teže

Plezalci dvigujejo lastno težo in pazijo, da ne pridobijo preveč mišične mase.

Za rekreativne športnike je najboljše, če se obe vrsti vadbe kombinirata. Aerobna vadba krepi zmogljivost pljuč in srca, izboljšuje cirkulacijo in znižuje krvni pritisk, povečuje število krvnih celic, deluje protistresno, zmanjšuje tveganje za diabetes in krepi mišice, prav tako pa se pri njej izredno dobro porabljajo maščobe. Pri anaerobni aktivnosti pa izboljšujemo kratkotrajno moč, eksplozivnost in pogosto tudi reflekse, predvsem pa oblikujemo večje mišice.

Za zdravje telesa in tudi lep videz sta potrebni obe obliki vadbe, saj moramo biti tako vzdržljivi kot močni. Zlasti je to pomembno, kadar želimo oblikovati svoje telo – pri tem najprej poskrbimo, da se znebimo odvečne maščobe, za kar je koristna aerobna vadba, nato pa moramo poskrbeti še za to, da bodo mišice imele dober volumen in bo koža preko njih napeta, kar lahko veliko bolje dosežemo z anaerobno vadbo. Pr tej lahko namreč precej bolj ciljno izberemo vaje (na primer za roke, za trebuh, zadnjico ali noge), poleg tega pa je učinek tudi veliko hitrejši, kot če bi skušali mišice okrepiti na primer s tekom.

Sicer pa ne pozabite glavnega pravila za oblikovanje telesa – ne glede na to, kakšni vadbi se posvečate: mišice potrebujejo pred vadbo in po njej prava hranila.

post

Fit zajtrk za aktivno telo

Pravijo, da je zajtrk najpomembnejši dnevni obrok. Težko bi rekli, da to res drži, saj je treba telo oskrbeti z zdravimi hranili in energijo večkrat na dan – kadar koli telesa ne nahranimo, ga prikrajšamo. Res pa je, da zjutraj nujno potrebujemo energijo za nov dan, torej je zajtrk več kot obvezen. Brez njega smo nemotivirani, se težje spravimo v gibanje in tudi umski zagon je slabši.

Kaj si privoščiti za zajtrk, da bomo fit?

Če za druge glavne obroke, torej za kosilo in večerjo, velja, da moramo paziti na to, kaj si skuhamo in kaj pojemo, je zajtrk še najmanj zakompliciran. Vse tisto, kar velja za tipičen oziroma klasičen zajtrk, je dobro.

Zdrav zajtrk

Pri pripravi zajtrka nam ni potrebno prav nič komplicirati.

Zjutraj potrebujemo ogljikove hidrate, ki skrbijo za energijo, torej recimo rezino kruha ali skodelico žitaric. Da bi bili zdravi, da se ne bi energija iz hrane prehitro sprostila in bi bili nato že po eni uri spet lačni, pa tudi zato, da kar najbolje skrbimo za primeren nivo sladkorja v krvi, je dobro izbrati zdrave ogljikove hidrate. Izognite se torej belemu kruhu in si raje privoščite polnozrnatega pirinega, rženega in podobno. Tudi kosmiči naj bodo iz polnozrnatih žitaric, še bolje pa je, če uživate nepredelane – ovsene kosmiče, sojine kosmiče in podobno.

Poleg ogljikovih hidratov potrebujemo tudi beljakovine, ki so potrebna hrana za mišice. Privoščite si sir ali jogurt, vendar pri tem pazite, da nista premastna. Tudi tunina, skuše ali druge ribe bodo odlične, za vnos beljakovin pa lahko poskrbijo tudi jajca. Vas mika klasičen angleški zajtrk z jajci, fižolom in klobaso? Jajca in fižol so odlična izbira, klobasi pa se raje izognite, saj je v njej preveč »umetnih« sredstev. Prav tako se izogibajte predelanim salamam. Če želite nekaj mesnatega, si raje privoščite goveji jezik, tlačene puranje prsi, suh ali kuhan pršut.

Jajca na oko

Za zajtrk si privoščimo ogljikove hidrate in beljakovine.

K zajtrku vedno spada tudi sadje. Če boste že drugih živil zaužili dovolj, se izognite kaloričnemu sadju, kot so banane in kaki, ter raje pojejte kak kivi ali jagodičevje. S sadjem boste telo dobro založili z vitamini in minerali, prav tako pa tudi z vlakninami. Sadje lahko vmešate v jogurt, v kosmiče ali v smoothie.

Kaj pa kava? Poskusite jo kdaj nadomestiti z zelenim čajem, z nesladkano ječmenovo kavo ali napitkom iz pravega kakava in mace.

post

Kako tudi pozimi obdržati kondicijo?

Najbolj zagreti športniki vam bodo povedali, da se za vadbo vedno najde prostor in čas, ne glede na to, kako težki so pogoji. Če ste mnenja, da pozimi ne morete teči, ker je zunaj mrzlo, pomislite znova – dokler ni krepko pod ničlo, je šport zunaj še vedno mogoč, saj vas takšne temperature običajno ne motijo, če se odločite za smučanje ali tek na smučeh. Zakaj bi bilo torej premrzlo za navaden tek, hitro hojo ali kolesarjenje? Potrebno je le poskrbeti za primerna oblačila. Edini izgovor, da ne greste ven, je tako poledica, ki je nevarna in lahko vodi v poškodbe.

Tek po snegu

Če se pozimi rekreiramo zunaj, se toplo oblecimo.

Najboljši način, da pozimi obdržite kondicijo, je torej ta, da tudi v hladnejših mesecih še vedno tečete ali kolesarite, ali pa se lotite intenzivnih zimskih športov, na primer teka na smučeh. Če vam zima niti malo ne prija, pa imate seveda na voljo cel kup drugih rešitev.

Zimska vadba na toplem

Najbolj enostavno je kondicijo preko zime obdržati tako, da svojo zunanjo vadbo zamenjate s trenažerjem. Če vas to ne dolgočasi, lahko tečete na tekalni stezi, kolesarjenje zunaj pa odlično nadomešča spinning v dvorani. Poleg tega imate za kondicijo na voljo tudi trenažer za simulacijo veslanja, ki je po mnenju marsikoga najboljša notranja naprava za aerobno vadbo, pri kateri sodeluje celotno telo. Ženske se namesto napornega veslanja pogosto raje odločajo za simulatorje hoje po stopnicah in eliptične trenažerje, ki posnemajo gibanje pri teku na smučeh.

Eliptični trenažer

Pozimi marsikdo prisega na eliptični trenažer oz. orbitrek.

Sicer pa vam za ohranjanje kondicije pozimi ni potrebno v fitnes studio, pa tudi dragih naprav za domačo uporabo ne potrebujete. Tek po stopnicah je mogoč kar doma, prav tako pa vam lahko pridejo prav dobre stare »vojaške« vaje – različni poskoki in različne vrste teka na mestu, za katere sploh ne potrebujete ne pripomočkov ne veliko prostora, a boste gotovo že po petnajstih minutah povsem preznojeni. Poleg tega se lahko odločite še za klasično »boksarsko« vadbo, torej za poskakovanje s kolebnico, pa boste pomlad dočakali tako fit, da boste celo še bolj vzdržljivi kot jeseni.

Kaj pa, če bi pozimi »presekali« rutino in se lotili nečesa povsem novega?

Predvsem ženske se v hladnem delu leta rade odločijo za skupinsko vadbo ob glasbi, ki kombinira sodoben ples in aerobiko, včasih pa še kakšne druge športe. Sicer pa vam je na voljo še šport, ki velja za visoko intenzivnega, zahtevnega, in predvsem dobrega za celo telo, s katerim pa se pogosto spopadamo zgolj poleti: plavanje. Poiščite bazen, kjer je mogoče neovirano rekreativno plavanje in si eno uro nabirajte dolžine, pa boste naredili za svojo kondicijo izjemno veliko. Da o tem, kako se lahko plavanje marsikje odlično dopolnjuje tudi s savno in masažo, niti ne govorimo.

Plavanje

S plavanjem poskrbimo za razgibanje celotnega telesa.

Tako kot plavanja, se v zaprtih oziroma pokritih prostorih lahko lotimo tudi drugih športov, na primer športov z loparjem. Tenis, skvoš, badminton in speedminton (hitrostni badminton) veljajo za zelo intenzivne aerobne aktivnosti. Naslednja možnost pa so seveda skupinski športi z žogo: košarka, rokomet, odbojka, futsal (dvoranski mali nogomet) …

Kondicija, moč in nove priložnosti

Če ste se celo toplo sezono posvečali vzdrževanju kondicije z aerobnim športom in bi radi pozimi morda raje pridobili na moči, poleg tega pa se še seznanili s kakšno novo aktivnostjo, potem je hladni del leta potrebno izkoristiti za novosti. Ste vedeli, da imamo v Sloveniji kar nekaj športnih dvoran, ki imajo plezalno steno? Zakaj se ne bi preizkusili v športnem plezanju?

Plezalna stena

Ste dovolj pogumni, da se preizkusite v dvoranskem plezanju?

Imate radi mlade športe? Poskusite s speedmintonom, v katerem imamo v Sloveniji kar nekaj svetovnih prvakov. So vam všeč urbani športi? Lotite se vadbe na drogu in spomladi boste lahko zasijali v parku z orodji, namenjenimi ulični vadbi. Poiščite torej kaj novega, kar vam bo dalo motivacijo za delo tudi pozimi in vam pomagalo postaviti nove cilje.