post

4 pogoste napake pri hujšanju

V današnjem prispevku vam bomo zaupali 4 najpogostejše napake, ki vas lahko vodijo do neuspeha pri odpravi odvečnih kilogramov. Članek ni namenjen samo tistim, ki neprestano in neuspešno hujšate, temveč prav vsem. V njem boste namreč izvedeli tudi nekatera zanimiva dejstva, ki jih morate za zdrav način življenja poznati vsi.

Če bi o hujšanju radi izvedeli več, vam svetujemo, da obiščete spletni portal Hujsanje.si, kjer boste našli številne nasvete za zdravo in učinkovito hujšanje ter jedilnike različnih diet.

1. Brez zajtrka in izpuščanje kosila

Ko se zjutraj zbudite, hitro vstanete in se v naglici oblečete. Pri teh dejanjih verjetno niti ne pomislite na hrano. In tako brez zajtrka odidete na pot. Če to ne velja za vas, potem vas moramo ob tej priložnosti pohvaliti. Na žalost pa to velja za večino od nas.

Zdrav zajtrk

Vsako jutro si vzemite čas in si privoščite zdrav zajtrk.

Izpuščanje obrokov je ena od najpogostejših napak ljudi, ki si želijo shujšati. Tega se pogosto sploh ne zavedajo. Če ste med njimi, upamo, da se boste nad tem močno zamislili in si že jutri privoščili zdrav zajtrk in nato vse obroke, ki so nujno potrebni za vzdrževanje primerne telesne teže. Še posebej veliko pozornosti namenite kosilu. Pri tem ne mislimo samo na pravo izbiro hrane, temveč tudi na čas, ki ga namenite temu pomembnemu obroku.

2. Lahko kosilo in nezdrava večerja

Če za kosilo s hrano dobite premalo energije, to lahko povzroči poseganje po nezdravi hrani v večernih urah. Priporočamo, da za kosilo raje izbirate med živili, ki vas bodo dodobra oskrbela z dolgotrajno sproščajočo se energijo. Uravnotežena prehrana bo v največji meri poskrbela, da bo raven krvnega sladkorja ostala konstantna in boste po obroku še dovolj dolgo povsem siti.

3. Zamenjava nasičenih maščob z rafiniranimi rastlinskimi olji

Ena od najpogostejših napak pri hujšanju in v življenju na sploh je tudi ta, da nasičene maščobe zamenjujemo z rafiniranimi rastlinskimi olji. Najmanj primerne so strjene maščobe v margarinah in predpripravljenih živilih in prigrizkih, kot so na primer sladoled, keksi in slani prigrizki.

Viri zdravih maščob

Rafinirana rastlinska olja zamenjajte z zdravimi nasičenimi maščobami.

Raje v zmernih količinah uporabljajte kakovostne vire, med katerimi so tudi nasičene maščobe. Zanje je značilno, da povečajo občutek sitosti, obenem pa upočasnjujejo prehod glukoze iz drugih snovi v kri ter nam pomagajo, da se energija sprošča enakomerno. Najboljši vir nepredelanih maščob so plave ribe, avokado in manjše porcije oreščkov.

4. Premalo vode oziroma tekočine

Ko začutite žejo, je vaše telo v resnici že dehidrirano. Pri sebi vedno imejte steklenico vode ali druge primerne tekočine. Če boste premalo pili, bo vaše razpoloženje veliko slabše, kot bi lahko bilo. Obenem boste potrebovali višji energijski vnos.

Občutek žeje je zelo zahrbtna zadeva, saj v takem trenutku verjetno mislite, da ste lačni. Priporočamo vam, da pred vsakim obrokom popijete vsaj 3 decilitre tople vode. To je enostavno pravilo, ki dela prave čudeže. Poleg vode je najbolje posegati po nesladkanih zeliščnih čajih, limonadi, občasno si lahko privoščite tudi mineralno vodo.

Za izgubo kilogramov je ključno torej predvsem to, da si primerno sestavljate in časovno razporejate obroke. Zapomnite si tudi to, da je strah pred kakovostnimi vrstami maščob povsem odveč.

post

Zakaj kupiti cestno kolo?

Ko izbirajo svoje novo kolo, se številni ljubitelji kolesarjenja odločijo prav za nakup cestnega kolesa. Zakaj tudi ne, saj jim cestno kolo ali po domače specialka nudi nadvse udobno vožnjo po asfaltu. Dandanes je ponudba v trgovinah zelo pestra, zato lahko izbirate med številnimi blagovnimi znamkami in modeli. Cestna kolesa priznanih blagovnih znamk lahko najdete tudi na označeni povezavi.

Cestna kolesa so posebna vrsta koles, namenjena prav vožnji po asfaltu in drugih gladkih površinah. Gume cestnega kolesa so zelo tanke, samo kolo pa je izredno lahko, saj lahko le tako omogoča enostavno poganjanje. Tako lahko napišemo, da je v primerjavi z mestnim ali gorskim kolesom na cestnem kolesu potrebno veliko manj moči in truda za poganjanje. Prav zato se ta vrsta koles velikokrat uporablja tudi na tekmah. Za cestno kolo je značilno tudi to, da je sedež nastavljen nekaj centimetrov nižje kot pri gorskem kolesu, zanj pa je značilno tudi krmilo v obliki rogov.

Cestno kolo Speedster Scott

Cestno kolo Speedster Scott 10 2018

Pri izbiri cestnega kolesa velja dobro premisliti, kako pogosto se boste vozili z njim. Če bo vaš stalni spremljevalec, potem z denarjem nikar ne varčujte preveč. Le tako boste izbrali kolo, ki vam bo zagotovilo varno in udobno vožnjo ter vam bo zvesto služilo več let.

Kaj vse vam bo omogočila vožnja s cestnim kolesom?

S cestnim kolesom boste nadgradili svoje kolesarsko znanje. Če je v vas želja, da hitreje prekolesarite daljše razdalje, potem je povsem naravno, da boste iz treking kolesa prešli na specialko.

Cestno kolo vam bo pomagalo pri hujšanju. Maščobe najučinkovitejše izgubljamo prav z dolgotrajno aerobno vadbo, kot je na primer vožnja s kolesom po cesti. Medtem ko je lahko večuren tek za nekoga prava nočna mora, vam bo čas na cestnem kolesu minil kot bi mignil. Pogoj je le dobro natrenirana zadnjica.

Cestno kolo Tarmac SL4 Sport Specialized

Cestno kolo Tarmac SL4 Sport Specialized 2018

Cestno kolesarjenje ne obremenjuje sklepov in vezi. Če boste poskrbeli za to, da bo vaše telo med kolesarjenjem imelo pravilen položaj, bo takšna aktivnost prijazna do sklepov in vezi, kar pa za tek ali igre z žogo ne moremo trditi. Čeprav na kolesu delajo predvsem noge, nikakor ne smemo pozabiti tudi na mišice ramen, rok, trupa in hrbta.

Vožnja s cestnim kolesom zmanjšuje stres. Stres lahko dokazano premagate z dolgo, umirjeno vožnjo po cesti. Enakomeren ritem pedal bo za vas prava meditacija!

Spoznali boste kraje, v katerih do sedaj še niste bili. Zagotavljamo vam, da boste naravnost presenečeni nad lepotami Slovenije, ki jih boste lahko opazovali s kolesa.

Cestno kolesarjenje je pravi adrenalinski šport. Ste vedeli, da profesionalni kolesarji na svojih spustih dosegajo vrtoglave hitrosti – celo čez 100 kilometrov na uro? Seveda vam ne priporočamo, da s takšno hitrostjo po cestah drvite tudi sami, toda na dobro preglednih trasah si nekaj več hitrosti in adrenalina lahko vseeno privoščite.

Cestno kolo Defy Advanced HRD Giant

Cestno kolo Defy Advanced 1 HRD Giant 2018

Cestno kolesarjenje je ekipni šport. V družbi je vse lepše in lažje, to pa velja tudi za takšen ali drugačen kolesarski izlet. V skupini namreč lažje premagujete zračni upor, predvsem pa preživite kakovosten čas v družbi prijateljev.

Če želite kupiti cestno kolo, vam priporočamo, da preverite bogato ponudbo trgovine Extreme Vital. Izbirate lahko med kolesi priznanih proizvajalcev, kot so Scott, Specialized, Giant in Ridley. Prijazni zaposleni vam bodo pri izbiri ustreznega kolesa z veseljem pomagali.

post

Trije nasveti za uspešno hujšanje

Ko se bliža poletni čas, veliko ljudi začne razmišljati o tem, kako naj do prvega dopusta na morju izgubijo vsaj nekaj kilogramov. Na razpolago imajo sicer kar nekaj časa, toda zavedajo se, da čas beži in da odprava kilogramov ni tako zelo enostavna, kot se morda komu zdi.

Verjeno ste se v enaki situaciji znašli tudi sami in še ne veste, kako bi se lotili hujšanja, s katerim se ubadate malodane že celo življenje. Toda v resnici je stvar dokaj preprosta. Potrebna sta le prava motivacija in cilj, vzporedno z njima pa seveda tudi doslednost, ki je običajno najtežji oreh.

Verjeti morate, da vam lahko uspe in da se boste poleti pokazali v svojih najbolj priljubljenih kopalkah. Pri dosegi cilja vam bodo pomagali trije nasveti za hujšanje, ki vam jih predstavljamo v današnjem prispevku. Če se jih pridno boste držali, boste zagotovo izgubili vsaj nekaj kilogramov.

1. Pravilna kombinacija hrane

Ljudje, ki se odločijo izgubiti kilograme s pomočjo ustrezne prehrane, lahko zelo hitro shujšajo. Ponavadi njihov na novo sestavljeni jedilnik vsebuje veliko beljakovin in zelenjave. Tovrstna kombinacija je najboljša, tudi če ne hujšamo.

Zdrava solata

Zeleno solata s paradižnikom, olivami, jajcem, piščancem in olivnim oljem.

Če boste torej kar nekaj časa uživali samo beljakovine, na primer meso, jajca, ribe in podobno, poleg tega pa še svežo zelenjavo, na primer zeleno solato, se vam bo že kmalu zazdelo, da vam do poletja lahko uspe izgubiti še več kilogramov, kot ste sprva pričakovali.

2. Gibanje, gibanje in še enkrat gibanje

Pogosto ne pomaga niti prava kombinacija hrane, če pri intenzivnem hujšanju ne vključite tudi gibanja. Če vam tek ne odgovarja, vam priporočamo, da se vsaj nekajkrat na teden odpravite na nekoliko daljši sprehod v naravo. In še to: v času hujšanja uporabljajte samo stopnice in ne dvigal.

3. Odpovejte se sladicam in sladkim pijačam

V času hujšanja črtajte iz jedilnika vse, kar sodi pod kategorijo sladko. Pri tem mislimo tudi na pijače, ki na videz ne delujejo prav nič redilne. Raje pijte samo vodo, nesladkan čaj in kavo.

post

Pilates – učinkovita vadba za nosečnice

Nosečnost je čas velikega pričakovanja in veselja, a včasih je to lahko težko obdobje. V tem času se namreč v ženskem telesu dogajajo številne spremembe, ki lahko vodijo tudi do bolečin in neugodja. To se še posebej občuti na področju hrbta, medenice in trebuha. Poleg tega lahko pride tudi do spremembe telesne drže in inkontinence. A ni vam potrebno le potiho trpeti: obstajajo namreč različne vaje, ki učinkovito blažijo težave v nosečnosti. Takšne vaje ponuja prav pilates za nosečnice, ki ima na žensko telo številne blagodejne učinke.

Pilates je specifična oblika telesne vadbe, pri kateri mišice trupa aktivno sodelujejo pri izboljšanju moči, gibljivosti in pravilne drže. Pilates krepi mišice celega telesa ter jim daje tonus in zagotavlja gibljivost in ravnovesje – pomaga ustvariti lepo oblikovano telo. Pri vadbi je pomembno dihanje, osredotočanje na telesno jedro ter kontrola gibanja.

Kakšne prednosti ima pilates za nosečnice?

1. Nauči vas, kako potiskati pri porodu. Pilates vas nauči, kako stiskati svoje globlje ležeče abdominalne mišice, kar vam bo še posebej koristilo prav pri porodu. S posebnimi vajami boste te mišice okrepili, tako da v porodni sobi ne boste imeli prav nobenih težav.

2. Pomaga vam blažiti bolečine v hrbtu. Te nadležne bolečine so poznane prav vsaki nosečnici. S pilates vajami okrepite različne mišice v telesu, seveda tudi trebušne in hrbtne mišice, zaradi česar boste tekom nosečnosti občutili manj bolečin.

Pilates za nosečnice

Pilates za nosečnice je odličen za krepitev trebušnih in hrbtnih mišic.

3. Preprečuje bolečine v medenici. Bolečine v hrbtu zagotovo niso edine, s katerimi se srečujejo nosečnice. Pogosto prihaja tudi do bolečin v medenici. S pilates vajami boste to nadlogo lahko učinkovito odpravile.

4. Pomaga pri hitrejšem okrevanju po porodu. Rojstvo je neverjetna izkušnja, pri kateri je telo še prav posebej obremenjeno. Ne glede na to, ali boste rodili po naravni poti ali s carskim rezom, po porodu boste potrebovali določen čas, da okrevate. S pilates vajami okrepite različne mišice v telesu, zaradi česar ne boste le lažje »prenašali« nosečnosti, ampak si boste po porodu tudi hitreje opomogli.

Pričnite s pilatesom za nosečnice

S pilates vajami za nosečnice bodoča mamica učinkovito preprečuje in odpravlja bolečine v križu, ohranja pravilno telesno držo, prav tako pa izboljša ravnotežje ter koordinacijo gibanja. Kot smo videli, pilates vaje posebno pozornost namenijo prav mišicam medeničnega in trebušnega področja, ki so med nosečnostjo najbolj obremenjene. A pri tem niso zanemarjene tudi ostale mišice v telesu. Pilates je res popolna vadba za celo telo!

Če ste zainteresirani za pilates v predporodnem obdobju, vam priporočamo, da si poiščete strokovno usposobljenega inštruktorja, ki vam bo pokazal, kako se vaje pravilno izvajajo. Želimo vam uspešno vadbo in hiter porod!

post

Kdaj in kako uživati proteine?

Beljakovine oziroma proteini so eno bistvenih hranil, naše telo pa jih v osnovi porablja za gradnjo mišic. V telo jih vnesemo predvsem z mesom, mlečnimi izdelki, jajci, nekaj pa tudi s hrano rastlinskega izvora, na primer s stročnicami, kikirikijem in nekaterimi semeni. Zlasti športniki, tako rekreativni kot profesionalni, si zadosten vnos beljakovin zagotavljajo tudi s športno prehrano, denimo s proteini v obliki praškov.

Zakaj je potrebno ob športu uživati več beljakovin?

Med vadbo opravljajo mišice naporno delo, pri katerem se izrabljajo in trošijo, vlakna pa se ob naporih poškodujejo. Po vadbi se telo loti obnove mišic, pri čemer želi zgraditi večje in močnejše, za to pa potrebuje proteine. Beljakovinski napitek ali »pravi« obrok z beljakovinami, na primer zrezek, zagotovi prav to – dovolj proteinov, da lahko telo obnovi ter izboljša mišice.

Kdaj naj uživamo beljakovine?

Res je, da je po športni aktivnosti priporočljiv večji vnos, sicer pa velja, da je beljakovine najbolje uživati enakomerno razporejeno preko celega dneva, saj jih dejansko rabimo ves čas. Nekatere raziskave kažejo, da lahko telo za obnovo in gradnjo mišic porabi naenkrat zgolj 20 do 30 gramov proteinov, torej dejansko ni smiselno, da jih zaužijemo le enkrat na dan in takrat v veliki količini.

Proteini

Po športni aktivnosti je priporočljiv večji vnos proteinov.

Ali to pomeni, da ni smiselno, da športna prehrana v eni merici vsebuje več kot toliko proteinov? Vsekakor ne. Beljakovine namreč niso nujne zgolj za obnovo ter rast mišic. Omenjeno količino telo res absorbira in usmeri v mišice, vendar porabi tudi preostanek, ki ga seveda pretvori v energijo.

Kdo naj uživa »športne« proteine?

Proteini v »nenaravni« obliki, torej ne v obliki klasičnega živila, so nujni za športnike, prav tako pa tudi za vegane. Nujni so tudi pri bolnikih, ki zaradi svoje bolezni ne morejo uživati hrane na splošno (npr. rakavi bolniki) ali živil, ki vsebujejo dovolj beljakovin (npr. alergiki).

post

Naj s hujšanjem počakam do pomladi?

Pomlad je tisti letni čas, ko je hujšanje najbolj aktualno. Bliža se namreč poletje in sezona kratkih oblačil ter kopalk, v katerih želimo biti kar se da privlačni in vitki. A stara pesem, ki pravi: »Zakaj čakala bi na maj?« velja tudi za hujšanje. Oziroma, če povemo drugače: ne odlašajte na jutri, kar lahko naredite že danes.

Zakaj je zimsko hujšanje drugačno?

Hujšanje pozimi ima tako svoje prednosti kot pomanjkljivosti. Zagotovo velja, da smo v tem letnem času precej omejeni z gibanjem na prostem, saj nam mraz in led ne omogočata, da bi pričeli teči. Namesto tega se moramo posvetiti telovadbi, s katero se lahko ukvarjamo doma, v telovadnici ali fitnes centru. To ni nujno slabost. Pozimi so centri za vadbe najbolj obiskani, kar pomeni, da boste imeli tudi najboljšo družbo in s tem največ motivacije za redno gibanje.

Mislite, da so nizke temperature zgolj nadloga? Pravzaprav ni povsem tako. Pozimi lahko porabljamo energijo oziroma kalorije že s tem, da gremo na mraz. Velja se torej obleči in iti ven, kajti ko nas bo zeblo, se bo telo pošteno potrudilo, da se ogreje, s tem pa porabljalo veliko energije, ne da bi morali početi kaj posebnega. Tudi vsak napor ob nizkih temperaturah, pa četudi greste zgolj na sprehod, se bo pokazal z večjo porabo kalorij kot poleti, saj je telo prisiljeno v težje delo. Srčni utrip se nam takoj poviša in hitro postanemo zadihani.

Sprehod pozimi

Z rednimi zimskimi sprehodi boste na dobri poti k odpravi odvečnih kilogramov.

Pozimi nekateri ne marajo hujšati zaradi hrane. Poleti je namreč enostavno zmanjšati vnos kalorij tako, da zobamo jagode, grizemo paradižnik in druga okusna ter lahka sezonska živila. Pozimi telo običajno zahteva jedi, ki nas bolj ogrejejo in imajo več maščobe, zato hitreje uživamo »težko« hrano. Vendar pa je prav pozimi na voljo nekaj izjemnih živil, ki so zdrava in odlična za hujšanje, na primer kislo zelje!

Pomlad hitro mine …

Če načrtujete hujšanje spomladi, je tu še en razlog, da si premislite. Kljub temu, da pomlad traja tri mesece, se pravo toplo vreme prične šele maja, marsikdo pa gre že junija na morje. Pomlad se kar naenkrat zdi kratka.

Kaj pa programi, ki zagotavljajo, da boste vitki in fit v šestih tednih? No, saj veste, da lahko v šestih tednih z veliko dela ter odrekanja izgubite do 5 kilogramov, ne morete pa pričakovati, da boste imeli v takšnem času povsem raven in mišičast trebuh, vitke noge, čvrsto zadnjico … Pričnite torej že danes!

post

Učinkovito povečanje fizične moči s kreatinom

Pri oblikovanju telesa se velikokrat želimo poslužiti bližnjic. Rezultati tega so sicer morda opazni kmalu, vendar niso dolgotrajni niti zdravi. Najbolj učinkovito utrjevanje telesa je kombinacija vsakodnevne fizične aktivnosti, zdrave in uravnotežene prehrane ter vnosa kreatina oziroma aminokislin za izgubo maščobe in zdrav vir energije.

Idealna kombinacija za lepo in zdravo telo

Vsakodnevna rekreacija, uravnotežena prehrana in skrbno izbrana prehranska dopolnila nudijo odlične in optimalne rezultate že v zelo kratkem času. Ta vrsta utrjevanja telesa je idealna za vse posameznike, ki želijo znižati telesno težo, pridobiti mišično maso in hkrati pridobiti kondicijo. Prehransko dopolnilo kreatin monohidrat veže nase vodo, oblikuje in utrdi mišice ter odpravlja nadležno zalogo maščob. Kreatin se sicer nahaja tudi v mesu, sadju in zelenjavi, vendar v prenizki koncentraciji. Pomembno torej je, da ga vnesete v telo v obliki prehranskega dopolnila.

Vpliv na telo in pridobivanje mišične mase

Kreatin monohidratKreatin monohidrat na telo deluje na tri načine, in sicer pripomore k pridobivanju mišične mase, deluje kot skladišče energije ter pripomore k hitrejši sintezi beljakovin. Pridobivanje mišične mase poteka tako, da aminokisline nase vežejo vodo, kar mišice naredi bolj polne in večje. Kot skladišče energije deluje v smislu, da telesu da dovolj energije, da ne začne s proizvajanjem mlečne kisline. Slednja je vzrok za boleče mišice po vadbi. S sintezo beljakovin pa se poveča mišična opravilnost. Vaše mišice in sklepi bodo lažje prenašali težje fizične napore.

Vsakodnevne potrebe in doziranje

Količina monohidrata je odvisna od količine mišic v telesu. V kolikor imate manj mišic, potem potrebujete večji vnos na začetku, da telo dobi dovolj zaloge. Sčasoma boste lahko brez skrbi zmanjšali količino dnevnega vnosa. Na začetku dnevno zaužijte med 30 do 40 gramov, ki jih razdelite na več manjših odmerkov. Po približno enem do dveh tednih boste postopoma začeli zmanjševati in sčasoma začeli uživati le 5 do 10 gramov dnevno.

post

Lahko zunaj tečemo tudi pozimi?

Tek velja za najbolj univerzalen šport, s katerim se lahko ukvarja skoraj vsakdo, ne zahteva obilo opreme, poleg tega pa lahko z različnimi načini teka poskrbimo tako za aerobno kot anaerobno vadbo. Marsikdo, ki se teka loti v poletnih mesecih, pa se seveda sprašuje, kako je s tekom pozimi. Lahko pozimi tečemo brez tveganja za svoje zdravje in počutje?

Slabosti zimskega teka

Pozimi moramo teči precej bolj pazljivo, saj lahko zdrsi hitro privedejo do padcev in poškodb. Obutev naj bo torej kakovostna, vsekakor pa se ne odpravimo na tek v času poledice.

Prav tako kot obutev so pomembna tudi oblačila. Da se nam telesna temperatura ne zniža preveč in mišice niso hladne in toge, so potrebna zimska tekaška oblačila in oblačenje po sistemu čebulice, torej po plasteh. Vsekakor naj bodo oblačila lahka in iz materialov, ki odvajajo znoj, saj se bomo tudi pozimi potili. Pričnemo torej oblečeni, ko se ogrejemo, pa lahko nekaj oblačil tudi odložimo.

Oblačila za zimski tek

Poskrbite, da vas pozimi med tekom ne bo zeblo.

Tako kot mraz hitro prizadene mišice in našo telesno temperaturo, vpliva tudi na pljuča. Sunkovito dihanje ledenega zraka je lahko nevarno, saj pride ta v naše telo precej bolj mrzel kot je naša notranja temperatura. Telo ima 36 stopinj, zrak pa recimo zgolj deset, kar je precejšnja razlika. Da ne bi imeli z dihanjem težav, zato običajno ne tečemo takrat, kadar so temperature res nizke. Tek pri stopinjah pod ničlo je za telo izjemen napor in lahko je tudi nevaren.

Prednosti zimskega teka

Pri teku zunaj pozimi potrebujemo energijo tako za delo mišic kot tudi za ogrevanje telesa in vzdrževanje njegove temperature. Če je zunaj hladneje, bo telo tako porabilo več kalorij, da bo telo hkrati v gibanju in toplo. Če želite s tekom izgubiti kak kilogram, je lahek tek ob hladnejših dneh torej zagotovo odličen. Pomembno je le, da se primerno oblečete in obujete (tudi na tanke rokavice ne pozabite), ter svojega telesa ne priganjate do ekstremnih naporov.

post

Z redno vadbo do vitke postave

Vitka postava je ideal, ki ni pomemben zgolj zaradi estetike oziroma lepote, temveč tudi precej dobro priča o našem življenjskem stilu in naših vrednotah. Vsi vemo, da je vitka postava tisto, kar je pogosto odločilno za prvi vtis – ljudem pove, da živimo zdravo, se gibamo in primerno prehranjujemo, to pa pomeni tudi, da imamo zdrav odnos do svojega telesa ter dobro samopodobo, iz katere črpamo samozavest. Nič čudnega torej, da je vitka postava tisto, kar nam lahko prinese na primer prednost pri zaposlitvi, saj je dokaz naše predanosti, odločnosti in učinkovitosti, ki kažejo na uspešnost pri vsem, česar se lotimo.

Za vitko postavo ni dovolj zgolj zmernost pri prehrani – že dolgo namreč ne velja za zaželeno in zdravo telo, ki je zgolj vitko, temveč telo, ki je lepo oblikovano. To pa pomeni, da se je potrebno tudi gibati. In kako najti voljo ter čas za gibanje?

1. Ne izgovarjajte se na pomanjkanje časa. Za redno vadbo zadostuje pol ure na dan. Da se na delovne obveznosti ne gre izgovarjati, priča tudi dejstvo, da je med najbogatejšimi ljudmi na svetu, ki imajo svoja podjetja in precej več obveznosti kot povprečen človek, velika večina takšnih, ki vsak dan skrbijo za svojo formo s športom.

2. Izberite primerno vadbo. Če veste, da športno vitka postava zahteva znojenje, se mu ne izognite zgolj zato, ker se vam ne ljubi teči. Poiščite druge vrste vadbe, ki so za vas ustreznejše. Plavanje, planinarjenje, izvajanje osnovnih razteznih vaj in joga, plesne vadbe …

Plavanje

Plavanje je odlična rekreacija, saj delajo mišice celotnega telesa.

3. Vitka postava ne terja bogastva! Ni vam potrebno v fitnes center, kajti veliko različnih vrst vadbe lahko izvajate tudi doma, in to brez dragih športnih pripomočkov. Poskoki, počepi, tek na mestu, poskoki s kolebnico, izpadni koraki …

4. Za motivacijo naj vam pomaga družba. Če se gibanja lotite sami, se lahko pričnete hitro dolgočasiti, zato se za skupno vadbo dogovorite s partnerjem ali prijateljem. Tako bo vitka postava prišla kar mimogrede, saj se boste ob vadbi zabavali.

post

Kaj so kalorije in kako shujšati?

Kalorije ima prav vsaka snov, ne zgolj živila, saj so kalorije fizikalna enota, ki opisuje energijo, določene pa so kot toplota, ki je potrebna, da se en gram vode pri tlaku ene atmosfere segreje za eno stopinjo Celzija. Vendar pa vsakdo, ki ni fizik, kalorije pozna predvsem kot energijsko vrednost hrane oziroma živil. Kalorija kot enota se je precej dobro zasidrala med ljudmi in jo zato v vsakdanji rabi uporabljamo precej pogosteje kot dejansko bolj primerno podajanje v joulih (oziroma kilojoulih).

Kalorije in hujšanje

Za hujšanje obstaja en sam recept: vsak dan morate porabiti več kalorij, kot jih zaužijete. Če telo s hrano ne dobi toliko energije, kot je potrebuje, potem prične namreč prazniti rezerve oziroma maščobne celice. Tako za energijo izgoreva maščoba, ki se je želimo znebiti. Da to dosežemo, obstajata dva načina: prvi je zmanjšanje vnosa hrane in s tem zaužitih kalorij, drugi pa je več gibanja oziroma povečanje porabe.

Kalorije

Recept za hujšanje se glasi: “Porabi več kalorij, kot jih zaužiješ.”

Za zdravo hujšanje velja, da odrekanje kalorijam s stradanjem (ali minimalnimi obroki) ni priporočljivo, saj na ta način telo prikrajšamo za izjemno pomembna hranila, kar lahko vodi v različne bolezni. Hrani se torej ne odrekamo, temveč pojemo vseeno kakšnih dva tisoč kalorij, ki pa morajo izvirati iz zdravih živil, poleg tega pa se gibamo več kot običajno. Tako poskrbimo za oskrbo telesa s hranili in hkrati za izgorevanje maščob.

Ni vse v kalorijah!

Olivno oljeKot smo omenili, se drastično zmanjšanje vnosa kalorij ne priporoča, saj si z njim naredimo veliko škode. Prav tako pa ne velja za vsako ceno preštevati kalorij, saj te o hrani niti slučajno ne povedo vsega. Hrana z malo kalorijami ni nujno zdrava, in hrana z veliko kalorijami ni nujno nezdrava. Vzemimo za primer oljčno olje – to velja za zdravo, pa ima v 100 gramih kar 900 kalorij. Enako energijsko bogati so tudi oreščki in na primer kikirikijevo maslo – pa so tudi zdravi. In če povemo še bolj preprosto: mlečna čokolada z veliko sladkorja in mleka v prahu ima manj kalorij kot temna čokolada, v kateri je na primer kar 80 odstotkov kakavovih delcev. Če bi gledali le na to, katera ima manj kalorij, bi torej zaužili tisto, ki je dejansko manj zdrava …

Kaj nam ta primerjava pove o pomenu kalorij? Da nikakor ne smemo polagati vseh svojih upov za hujšanje in zdravje zgolj na preštevanje kalorij. Veliko bolj pomembno je, da jemo zdrava živila, čim bolj naravna živila, predvsem pa nikoli ne zanemarimo zdrave pameti in ne nasedamo izdelkom, ki obljubljajo hujšanje zaradi malo kalorij, hkrati pa veljajo za »prazno hrano« in nimajo nobene koristne prehranske vrednosti.