Učinkovitost vadbe

Kako povečati učinkovitost vadbe?

Da je telovadba nasploh zelo pomembna za naše zdravje, že vemo. Da pa bi imela vadba na naše telo učinek, kot si ga želimo, pa je potrebno poznati še nekaj malenkosti. Cilj vadbe je seveda napredek in boljša telesna pripravljenost.

Redna vadba, ki je vsak dan enaka in pri kateri uporabljate enake vaje, enako težke uteži in orodja, bo poskrbela za to, da se boste razmigali. A v tem primeru napredek ne bo opazen. Ker si želite prav tega, morda večjih mišic, boljše kondicije, bo potrebno k vadbi pristopiti nekoliko bolj sistematično.

Stopnjevanje vadbe

Da bi dosegli napredek na področju telesne pripravljenosti, oblikovanja telesa ali hujšanja, je potrebno vadbo primerno stopnjevati. Na samem začetku pa jo je treba prilagoditi zmožnostim posameznika. Le na ta način se pokažejo rezultati, ki hkrati pomenijo tudi motivacijo za naprej.

Vadba postane učinkovita s stopnjevanjem, a je pri tem potrebno biti pozoren tudi na nekaj drugega – ogrevanje in regeneracijo. S pravilnim ogrevanjem se prepreči poškodbe, regeneracija pa poskrbi za to, da si telo od vadbe opomore in je pripravljeno na nove izzive. Zelo pomembna pa je seveda tudi ustrezna prehrana.

Kako naj se prehranjuje športnik?

Zgolj nedeljsko kosilo bo za nekoga, ki se resneje spogleduje z vadbo, žal premalo. Telo športnika potrebuje zadostno količino beljakovin (proteinov), aminokislin, mineralov in mnogo drugih sestavin, da lahko razvije ustrezen potencial.

Energijski geli Crown Sport Nutrition 40g
Energijski geli Crown Sport Nutrition 40g (Vitalgo.si)

Zagotovo na meni športnika spadajo prehranski dodatki, ki vsebujejo vse tisto, česar z običajnim krožnikom navkljub zdravemu prehranjevanju ne more vnesti v svoje telo. Telo vam bo hvaležno tudi za kreatin, z energijskimi ploščicami boste dvignili nivo energije, po vadbi pa boste potrebovali regenerativni napitek.

Kaj je kreatin?

Da bi izboljšali zmogljivost telesa, bo treba seči po kreatinu. Gre za telesu lastno dušikovo organsko kislino oziroma aminokislino, ki se nabira v mišicah. Ko beseda teče o povečanju moči in hitrosti, je kreatin zagotovo na samem vrhu vseh seznamov športne prehrane.

Čeprav nekaj kreatina prejmemo iz mesa in mlečnih izdelkov, pa so te količine tako majhne, da se v svetu športa in vadbe vedno priporoča jemanje prehranskih dodatkov, ki ga vsebujejo. Kreatin še posebej priskoči na pomoč pri kratkotrajnih in maksimalnih obremenitvah.

Športna prehrana na enem mestu

Težko je slediti vsem trendom in vedeti vse o vsem. A kar se športne prehrane tiče, je ključnega pomena, da se posameznik seznani z njo in se zaveda, kaj njegovo telo potrebuje – tako pred in med kot tudi po treningu, ko nastopi obdobje regeneracije. K sreči je možno vse potrebno najti na enem mestu.

Beljakovinske ploščice 33% GO ON 50g
Beljakovinske ploščice 33% GO ON 50g (VitalGo)

Spletna trgovina VitalGo, kjer so na voljo športna prehrana in dodatki, nudi vse, kar telo aktivnega človeka potrebuje. Da gre za izjemno kvaliteto, priča dejstvo, da boste tam našli zgolj izdelke vrhunskih proizvajalcev. Pregledno urejene kategorije omogočajo enostavno raziskovanje in nabiranje prehranskih dodatkov, ki jih potrebujete.

Telo športnika je stroj

In to stroj, ki se ne sme prekmalu utruditi. Bistvenega pomena je, da temu stroju nudimo dovolj goriva, sicer ne bo zmogel opraviti z vsemi izzivi, ki mu jih boste zastavili. Ker pa napredek ni odvisen zgolj od vadbe, je potrebno resno vzeti v obzir tudi regeneracijo. Telo po treningu namreč še naprej dela, kajti soočiti se mora z mikropoškodbami mišičnih vlaken, jih obnoviti in okrepiti.

Da bi mu to uspelo, potrebuje v prvi vrsti počitek ter ustrezna hranila in snovi, ki mu jih dostavimo skozi športno prehrano. Ker se mišice gradijo z beljakovinami oziroma proteini, so proteinski izdelki zagotovo prava stvar zanje. K regeneraciji pa sodijo tudi ogljikovi hidrati in izotonični napitki, s katerimi boste nadomestili izgubljeno tekočino in minerale.

Fazne beljakovine Crown Sport Nutrition 918g
Fazne beljakovine Crown Sport Nutrition 918g (VitalGo)

Nikakor ne smemo pozabiti niti na nenasičene maščobe iz skupin omega 3, 6 in 9. Omega 3 maščobne kisline sicer uživamo z ribami, omega 6 in 9 pa lahko zaužijemo tudi s pomočjo odličnega arašidovega namaza, ki ga najdemo v omenjeni spletni trgovini. Ste doslej menili, da takšen namaz velja za nezdravega? V tem primeru to zagotovo ne velja, saj ne vsebuje umetnih barvil, palmovega olja, dodanega sladkorja in soli, razen tistih v naravni obliki.

Obiščite VitalGo in se o bogati in kakovostni ponudbi športne prehrane prepričajte sami.