Vrste e-koles

Spoznajte najpogostejše vrste e-koles

Električna kolesa so v zadnjih letih izjemno pridobila na priljubljenosti, saj jih množično kupujejo posamezniki in družine po celem svetu. Izbira pravega e-kolesa je zelo pomembna. Kljub vedno večji ponudbi električnih koles, ki so na voljo, naj vas nikar ne skrbi preveč, saj je nakup e-kolesa v resnici bolj preprost, kot si morda mislite.

Najpogostejše vrste e-koles so cestno, gorsko, mestno in treking e-kolo. Dejavniki, ki jih morate upoštevati pri izbira vrste električnega kolesa, pa so enaki kot pri običajnih kolesih: način vožnje, teren ter prevožena razdalja. V nadaljevanju navajamo pregled različnih tipov e-koles, da vam olajšamo izbiro optimalnega.

1. Cestno e-kolo

Cestno električno kolo ima spuščeno krmilo in bolj športen položaj za vožnjo kot hibridno kolo, tako kot običajno cestno kolo ali navadno kolo za vožnjo po gramozu brez pomoči motorja.

Cestno e-kolo Specialized Turbo Creo SL Comp Carbon
Cestno e-kolo Specialized Turbo Creo SL Comp Carbon (Extreme Vital)

Za hitrejšo vožnjo in premagovanje vzponov boste imeli na voljo več prestav ter ožje pnevmatike za hitrejše napredovanje na cesti. S cestnim e-kolesom bo tako vožnja zares hitra, kar je cestnim kolesarjem ena največjih želja, saj uživajo v izjemni hitrosti na dolgih progah.

2. Gorsko prednjevzmeteno e-kolo

Električna gorska kolesa so za vožnjo definitivno najbolj zabavna. Dodatek majhnega motorja in baterije lahko oživi tudi poti, ki ste jih sicer že na smrt naveličani. Gorska e-kolesa so na voljo kot kolesa s trdim vzmetenjem (samo s sprednjim vzmetenjem) ali s polnim vzmetenjem (spredaj in zadaj).

Gorsko e-kolo Giant Fathom E+ 2 Pro 29
Gorsko e-kolo Giant Fathom E+ 2 Pro 29 (Extreme Vital)

Sprednje vzmetena e-kolesa so najprimernejša za lahke poti. Z lahkoto se spopadajo z neravnim terenom in so na voljo z različnimi hodi prednjih vilic in velikostmi koles. Po navadi so tudi cenovno ugodnejša izbira. Nekateri posamezniki, ki se na delo oz. obveznosti redno vozijo s kolesom, namesto treking ali mestnega kolesa raje izberejo gorsko kolo s sprednjim vzmetenjem, zlasti če njihova pot v službo vključuje tudi trše ali blatne poti. Ob koncu tedna pa lahko s tovrstnim e-kolesom raziskujejo lokalne gozdove in poti.

3. Gorsko polnovzmeteno e-kolo

Električna gorska kolesa s polnim vzmetenjem so bolj vsestranska in vam omogočajo, da se z lahkoto spopadate tudi z zahtevnimi in tehničnimi tereni. Tako kot pri običajnih gorskih kolesih so na voljo različna geometrija okvirja, hod vilic in velikosti koles (vključno s kolesi plus-size in debelejšimi kolesi), ki ustrezajo vsem vrstam terenskega kolesarjenja.

Gorsko e-kolo Scott Genius eRIDE 920
Gorsko e-kolo Scott Genius eRIDE 920 (Extreme Vital)

Menimo, da je dodajanje motorja gorskemu kolesu s polnim vzmetenjem kar najbolj vznemirljiva stvar, ki se je zgodila v gorskem kolesarstvu. Če se odločite za gorsko polnovzmeteno e-kolo, je zabava med razgibano vožnjo po različnih terenih zagotovljena.

4. Treking e-kolo

Če se z e-kolesom radi odpravite v naravo, na udobno pot v službo, tržnico, na obisk k prijatelju, daljšo ekskurzijo ali kar na vse omenjeno, je treking e-kolo prava izbira.

Treking e-kolo Specialized Turbo Vado 3.0
Treking e-kolo Specialized Turbo Vado 3.0 (Extreme Vital)

Glavna prednost treking e-koles je velik doseg, zato so tovrstna kolesa najboljša izbira tudi za lažje in daljše celodnevne izlete ter veliko daljše poti kot pri klasičnih mehanskih kolesih. Prav tako so primerna za vožnjo po asfaltu v mestu, na cesti ali na lahkem terenu, kot je denimo makadam ali nezahtevna gozdna pot.

5. Mestno e-kolo

Električno mestno kolo v mestno življenje vnaša lahkotnost. Brez težav potujte po mestu in se hitreje pripeljete v službo, brez skrbi, utrujenosti ali znoja – vse to lahko počnete v vsakdanji obleki, elegantnem krilu ali ozkih kavbojkah.

Mestno e-kolo Scott Sub Active eRide Unisex
Mestno e-kolo Scott Sub Active eRide Unisex (Extreme Vital)

Mestna e-kolesa so samostojna liga, ko gre za prednosti, ki jih dajejo mestnim kolesarjem. Zlasti dobra električna kolesa prinašajo neprekosljivo udobje in priročnost tako za vsakodnevne prevoze na delo kot tudi za rekreativne kolesarje. Prednosti mestnega e-kolesa so večja hitrost pri enakem naporu, resnična moč za premagovanje hribov oz. vzponov ter še bolj zabavna in vznemirljiva izkušnja vožnje na krajše ali zmerno dolge razdalje.

6. Otroško e-kolo

Otroško e-kolo je super izbira, če ste aktivna družina, saj so kolesarski izleti tako otrokom dostopnejši, na njih bolj uživajo. Hkrati lahko zaradi pomoči motorja premagujete daljše razdalje, kot bi jih sicer, ob vzponu pa vam bo otrok lahko konkuriral oz. za vami ne bo zaostajal.

Otroško e-kolo Giant Fathom E+ 3 JR
Otroško e-kolo Giant Fathom E+ 3 JR (Extreme Vital)

Električno kolo lahko začnete otroku uvajati kot običajno kolo za ravnotežje s posebej zasnovanim sistemom prostega kolesa. Nato opazujte, kako se otrok izpopolnjuje in napreduje pri nastavitvi za počasno vožnjo (5 km/h), pri kateri sam lovi ravnotežje s pomočjo pomožnih kolesc.

Otroško e-kolo je definitivno zelo priporočljiva izbira za vsako družino, ki si želi skupaj doživeti veliko pustolovščin in avantur v naravi.

Vir: https://www.aa-drustvo.si/5-vrst-elektricnih-koles