post

Zakaj kupiti cestno kolo?

Ko izbirajo svoje novo kolo, se številni ljubitelji kolesarjenja odločijo prav za nakup cestnega kolesa. Zakaj tudi ne, saj jim cestno kolo ali po domače specialka nudi nadvse udobno vožnjo po asfaltu. Dandanes je ponudba v trgovinah zelo pestra, zato lahko izbirate med številnimi blagovnimi znamkami in modeli. Cestna kolesa priznanih blagovnih znamk lahko najdete tudi na označeni povezavi.

Cestna kolesa so posebna vrsta koles, namenjena prav vožnji po asfaltu in drugih gladkih površinah. Gume cestnega kolesa so zelo tanke, samo kolo pa je izredno lahko, saj lahko le tako omogoča enostavno poganjanje. Tako lahko napišemo, da je v primerjavi z mestnim ali gorskim kolesom na cestnem kolesu potrebno veliko manj moči in truda za poganjanje. Prav zato se ta vrsta koles velikokrat uporablja tudi na tekmah. Za cestno kolo je značilno tudi to, da je sedež nastavljen nekaj centimetrov nižje kot pri gorskem kolesu, zanj pa je značilno tudi krmilo v obliki rogov.

Cestno kolo Speedster Scott

Cestno kolo Speedster Scott 10 2018

Pri izbiri cestnega kolesa velja dobro premisliti, kako pogosto se boste vozili z njim. Če bo vaš stalni spremljevalec, potem z denarjem nikar ne varčujte preveč. Le tako boste izbrali kolo, ki vam bo zagotovilo varno in udobno vožnjo ter vam bo zvesto služilo več let.

Kaj vse vam bo omogočila vožnja s cestnim kolesom?

S cestnim kolesom boste nadgradili svoje kolesarsko znanje. Če je v vas želja, da hitreje prekolesarite daljše razdalje, potem je povsem naravno, da boste iz treking kolesa prešli na specialko.

Cestno kolo vam bo pomagalo pri hujšanju. Maščobe najučinkovitejše izgubljamo prav z dolgotrajno aerobno vadbo, kot je na primer vožnja s kolesom po cesti. Medtem ko je lahko večuren tek za nekoga prava nočna mora, vam bo čas na cestnem kolesu minil kot bi mignil. Pogoj je le dobro natrenirana zadnjica.

Cestno kolo Tarmac SL4 Sport Specialized

Cestno kolo Tarmac SL4 Sport Specialized 2018

Cestno kolesarjenje ne obremenjuje sklepov in vezi. Če boste poskrbeli za to, da bo vaše telo med kolesarjenjem imelo pravilen položaj, bo takšna aktivnost prijazna do sklepov in vezi, kar pa za tek ali igre z žogo ne moremo trditi. Čeprav na kolesu delajo predvsem noge, nikakor ne smemo pozabiti tudi na mišice ramen, rok, trupa in hrbta.

Vožnja s cestnim kolesom zmanjšuje stres. Stres lahko dokazano premagate z dolgo, umirjeno vožnjo po cesti. Enakomeren ritem pedal bo za vas prava meditacija!

Spoznali boste kraje, v katerih do sedaj še niste bili. Zagotavljamo vam, da boste naravnost presenečeni nad lepotami Slovenije, ki jih boste lahko opazovali s kolesa.

Cestno kolesarjenje je pravi adrenalinski šport. Ste vedeli, da profesionalni kolesarji na svojih spustih dosegajo vrtoglave hitrosti – celo čez 100 kilometrov na uro? Seveda vam ne priporočamo, da s takšno hitrostjo po cestah drvite tudi sami, toda na dobro preglednih trasah si nekaj več hitrosti in adrenalina lahko vseeno privoščite.

Cestno kolo Defy Advanced HRD Giant

Cestno kolo Defy Advanced 1 HRD Giant 2018

Cestno kolesarjenje je ekipni šport. V družbi je vse lepše in lažje, to pa velja tudi za takšen ali drugačen kolesarski izlet. V skupini namreč lažje premagujete zračni upor, predvsem pa preživite kakovosten čas v družbi prijateljev.

Če želite kupiti cestno kolo, vam priporočamo, da preverite bogato ponudbo trgovine Extreme Vital. Izbirate lahko med kolesi priznanih proizvajalcev, kot so Scott, Specialized, Giant in Ridley. Prijazni zaposleni vam bodo pri izbiri ustreznega kolesa z veseljem pomagali.

post

Pilates – učinkovita vadba za nosečnice

Nosečnost je čas velikega pričakovanja in veselja, a včasih je to lahko težko obdobje. V tem času se namreč v ženskem telesu dogajajo številne spremembe, ki lahko vodijo tudi do bolečin in neugodja. To se še posebej občuti na področju hrbta, medenice in trebuha. Poleg tega lahko pride tudi do spremembe telesne drže in inkontinence. A ni vam potrebno le potiho trpeti: obstajajo namreč različne vaje, ki učinkovito blažijo težave v nosečnosti. Takšne vaje ponuja prav pilates za nosečnice, ki ima na žensko telo številne blagodejne učinke.

Pilates je specifična oblika telesne vadbe, pri kateri mišice trupa aktivno sodelujejo pri izboljšanju moči, gibljivosti in pravilne drže. Pilates krepi mišice celega telesa ter jim daje tonus in zagotavlja gibljivost in ravnovesje – pomaga ustvariti lepo oblikovano telo. Pri vadbi je pomembno dihanje, osredotočanje na telesno jedro ter kontrola gibanja.

Kakšne prednosti ima pilates za nosečnice?

1. Nauči vas, kako potiskati pri porodu. Pilates vas nauči, kako stiskati svoje globlje ležeče abdominalne mišice, kar vam bo še posebej koristilo prav pri porodu. S posebnimi vajami boste te mišice okrepili, tako da v porodni sobi ne boste imeli prav nobenih težav.

2. Pomaga vam blažiti bolečine v hrbtu. Te nadležne bolečine so poznane prav vsaki nosečnici. S pilates vajami okrepite različne mišice v telesu, seveda tudi trebušne in hrbtne mišice, zaradi česar boste tekom nosečnosti občutili manj bolečin.

Pilates za nosečnice

Pilates za nosečnice je odličen za krepitev trebušnih in hrbtnih mišic.

3. Preprečuje bolečine v medenici. Bolečine v hrbtu zagotovo niso edine, s katerimi se srečujejo nosečnice. Pogosto prihaja tudi do bolečin v medenici. S pilates vajami boste to nadlogo lahko učinkovito odpravile.

4. Pomaga pri hitrejšem okrevanju po porodu. Rojstvo je neverjetna izkušnja, pri kateri je telo še prav posebej obremenjeno. Ne glede na to, ali boste rodili po naravni poti ali s carskim rezom, po porodu boste potrebovali določen čas, da okrevate. S pilates vajami okrepite različne mišice v telesu, zaradi česar ne boste le lažje »prenašali« nosečnosti, ampak si boste po porodu tudi hitreje opomogli.

Pričnite s pilatesom za nosečnice

S pilates vajami za nosečnice bodoča mamica učinkovito preprečuje in odpravlja bolečine v križu, ohranja pravilno telesno držo, prav tako pa izboljša ravnotežje ter koordinacijo gibanja. Kot smo videli, pilates vaje posebno pozornost namenijo prav mišicam medeničnega in trebušnega področja, ki so med nosečnostjo najbolj obremenjene. A pri tem niso zanemarjene tudi ostale mišice v telesu. Pilates je res popolna vadba za celo telo!

Če ste zainteresirani za pilates v predporodnem obdobju, vam priporočamo, da si poiščete strokovno usposobljenega inštruktorja, ki vam bo pokazal, kako se vaje pravilno izvajajo. Želimo vam uspešno vadbo in hiter porod!

post

Lahko zunaj tečemo tudi pozimi?

Tek velja za najbolj univerzalen šport, s katerim se lahko ukvarja skoraj vsakdo, ne zahteva obilo opreme, poleg tega pa lahko z različnimi načini teka poskrbimo tako za aerobno kot anaerobno vadbo. Marsikdo, ki se teka loti v poletnih mesecih, pa se seveda sprašuje, kako je s tekom pozimi. Lahko pozimi tečemo brez tveganja za svoje zdravje in počutje?

Slabosti zimskega teka

Pozimi moramo teči precej bolj pazljivo, saj lahko zdrsi hitro privedejo do padcev in poškodb. Obutev naj bo torej kakovostna, vsekakor pa se ne odpravimo na tek v času poledice.

Prav tako kot obutev so pomembna tudi oblačila. Da se nam telesna temperatura ne zniža preveč in mišice niso hladne in toge, so potrebna zimska tekaška oblačila in oblačenje po sistemu čebulice, torej po plasteh. Vsekakor naj bodo oblačila lahka in iz materialov, ki odvajajo znoj, saj se bomo tudi pozimi potili. Pričnemo torej oblečeni, ko se ogrejemo, pa lahko nekaj oblačil tudi odložimo.

Oblačila za zimski tek

Poskrbite, da vas pozimi med tekom ne bo zeblo.

Tako kot mraz hitro prizadene mišice in našo telesno temperaturo, vpliva tudi na pljuča. Sunkovito dihanje ledenega zraka je lahko nevarno, saj pride ta v naše telo precej bolj mrzel kot je naša notranja temperatura. Telo ima 36 stopinj, zrak pa recimo zgolj deset, kar je precejšnja razlika. Da ne bi imeli z dihanjem težav, zato običajno ne tečemo takrat, kadar so temperature res nizke. Tek pri stopinjah pod ničlo je za telo izjemen napor in lahko je tudi nevaren.

Prednosti zimskega teka

Pri teku zunaj pozimi potrebujemo energijo tako za delo mišic kot tudi za ogrevanje telesa in vzdrževanje njegove temperature. Če je zunaj hladneje, bo telo tako porabilo več kalorij, da bo telo hkrati v gibanju in toplo. Če želite s tekom izgubiti kak kilogram, je lahek tek ob hladnejših dneh torej zagotovo odličen. Pomembno je le, da se primerno oblečete in obujete (tudi na tanke rokavice ne pozabite), ter svojega telesa ne priganjate do ekstremnih naporov.

post

Z redno vadbo do vitke postave

Vitka postava je ideal, ki ni pomemben zgolj zaradi estetike oziroma lepote, temveč tudi precej dobro priča o našem življenjskem stilu in naših vrednotah. Vsi vemo, da je vitka postava tisto, kar je pogosto odločilno za prvi vtis – ljudem pove, da živimo zdravo, se gibamo in primerno prehranjujemo, to pa pomeni tudi, da imamo zdrav odnos do svojega telesa ter dobro samopodobo, iz katere črpamo samozavest. Nič čudnega torej, da je vitka postava tisto, kar nam lahko prinese na primer prednost pri zaposlitvi, saj je dokaz naše predanosti, odločnosti in učinkovitosti, ki kažejo na uspešnost pri vsem, česar se lotimo.

Za vitko postavo ni dovolj zgolj zmernost pri prehrani – že dolgo namreč ne velja za zaželeno in zdravo telo, ki je zgolj vitko, temveč telo, ki je lepo oblikovano. To pa pomeni, da se je potrebno tudi gibati. In kako najti voljo ter čas za gibanje?

1. Ne izgovarjajte se na pomanjkanje časa. Za redno vadbo zadostuje pol ure na dan. Da se na delovne obveznosti ne gre izgovarjati, priča tudi dejstvo, da je med najbogatejšimi ljudmi na svetu, ki imajo svoja podjetja in precej več obveznosti kot povprečen človek, velika večina takšnih, ki vsak dan skrbijo za svojo formo s športom.

2. Izberite primerno vadbo. Če veste, da športno vitka postava zahteva znojenje, se mu ne izognite zgolj zato, ker se vam ne ljubi teči. Poiščite druge vrste vadbe, ki so za vas ustreznejše. Plavanje, planinarjenje, izvajanje osnovnih razteznih vaj in joga, plesne vadbe …

Plavanje

Plavanje je odlična rekreacija, saj delajo mišice celotnega telesa.

3. Vitka postava ne terja bogastva! Ni vam potrebno v fitnes center, kajti veliko različnih vrst vadbe lahko izvajate tudi doma, in to brez dragih športnih pripomočkov. Poskoki, počepi, tek na mestu, poskoki s kolebnico, izpadni koraki …

4. Za motivacijo naj vam pomaga družba. Če se gibanja lotite sami, se lahko pričnete hitro dolgočasiti, zato se za skupno vadbo dogovorite s partnerjem ali prijateljem. Tako bo vitka postava prišla kar mimogrede, saj se boste ob vadbi zabavali.

post

Razlike med aerobno in anaerobno vadbo

Marsikateri rekreativec ve, da aerobna vadba in anaerobna vadba nista enaki vrsti gibanja oziroma so med njima bistvene razlike, ne ve pa povsem natančno, kakšne te razlike so. Vemo, da je na primer tek aerobna vadba, dvigovanje uteži pa anaerobna vadba. Pri prvi potrebujemo aerobno vzdržljivost, se pri njej pošteno nadihamo, hkrati pa krepimo mišice in porabljamo energijo. Pri drugi poteka vadba povsem drugače in naprezamo se na povsem drugačen način, mišice se obnašajo drugače, energijo črpajo z drugačnimi postopki. Kako?

V čem se aerobna vadba razlikuje od anaerobne?

Povsem preprosto bi lahko dejali, da so aerobne aktivnosti tiste, ki zahtevajo veliko vzdržljivosti in pri katerih je pomembno delo, ki ga opravi srčno žilni sistem, saj ta vrsta vadbe ne more potekati brez pospešenega vdihovanja zraka – mišice pri njej namreč potrebujejo veliko več kisika kot sicer, saj z njegovo pomočjo pridobivajo energijo. Anaerobne aktivnosti pa ne zahtevajo, da ste fit na primer na področju teka, temveč skrbijo za krepitev mišic in tudi povečanje mišične mase brez potrebe po pospešenem dihanju oziroma po dodatnem kisiku. Razvija se moč, ki je zadovoljiva bolj na »kratke proge«, kakršno potrebujejo na primer dvigovalci uteži. A zadeva dejansko ni tako preprosta: tudi pri teku lahko govorimo o teku, ki je aeroben, torej vzdržljivosten, zanj pa je značilno, da traja dlje. Ločimo pa tudi tek, ki je anaeroben, torej tek »na moč«, kot je na primer šprint. Da gre za popolnoma različna športa lahko ugotovimo že iz same postave športnikov: šprinterji spominjajo na bodibilderje in imajo precej veliko mišično maso, pri tekačih na dolge proge pa so mišice manjše, a bolj vzdržljive.

Šprint

Šprinterji imajo precej močnejšo konstitucijo od tekačev na dolge proge.

Aerobna vadba terja za ustvarjanje energije v mišicah kisik, anaerobna vadba pa porablja druge snovi v telesu, zato se telo, glede na to, kakšno vrsto vadbe izberemo, razvije drugače – ali pridobivamo mišice, ki se krčijo hitreje, ali mišice, katerih vlakna se krčijo počasneje. Za kakšno vrsto vadbe gre, lahko pri vsakem športu hitro ugotovimo glede na to, kako se nam pri njej pospeši gibanje oziroma kako se spremeni srčni utrip. Hitrejši, kot je, več kisika se s krvjo prinaša do mišic.

Tako aerobna kot anaerobna vadba imata svoje prednosti

Marsikateri profesionalni športnik se posveča zgolj eni vrsti vadbe, saj bi mu lahko druga prinesla tudi nezaželene rezultate. Tako bodibilderji na primer ne tečejo. Tudi znotraj samega tipa vadbe pa se izbira glede na intenzivnost vadbe. Športni plezalci na primer krepijo telo z vajami z lastno težo, saj je obvladovanje lastne telesne mase izjemnega pomena, ne odločajo pa se za dvigovanje težkih uteži, saj bi jim to prineslo mišice, zaradi katerih bi bili težji in bi se tako težje obdržali na plezalni steni.

Dvigovanje lastne teže

Plezalci dvigujejo lastno težo in pazijo, da ne pridobijo preveč mišične mase.

Za rekreativne športnike je najboljše, če se obe vrsti vadbe kombinirata. Aerobna vadba krepi zmogljivost pljuč in srca, izboljšuje cirkulacijo in znižuje krvni pritisk, povečuje število krvnih celic, deluje protistresno, zmanjšuje tveganje za diabetes in krepi mišice, prav tako pa se pri njej izredno dobro porabljajo maščobe. Pri anaerobni aktivnosti pa izboljšujemo kratkotrajno moč, eksplozivnost in pogosto tudi reflekse, predvsem pa oblikujemo večje mišice.

Za zdravje telesa in tudi lep videz sta potrebni obe obliki vadbe, saj moramo biti tako vzdržljivi kot močni. Zlasti je to pomembno, kadar želimo oblikovati svoje telo – pri tem najprej poskrbimo, da se znebimo odvečne maščobe, za kar je koristna aerobna vadba, nato pa moramo poskrbeti še za to, da bodo mišice imele dober volumen in bo koža preko njih napeta, kar lahko veliko bolje dosežemo z anaerobno vadbo. Pr tej lahko namreč precej bolj ciljno izberemo vaje (na primer za roke, za trebuh, zadnjico ali noge), poleg tega pa je učinek tudi veliko hitrejši, kot če bi skušali mišice okrepiti na primer s tekom.

Sicer pa ne pozabite glavnega pravila za oblikovanje telesa – ne glede na to, kakšni vadbi se posvečate: mišice potrebujejo pred vadbo in po njej prava hranila.

post

Kako tudi pozimi obdržati kondicijo?

Najbolj zagreti športniki vam bodo povedali, da se za vadbo vedno najde prostor in čas, ne glede na to, kako težki so pogoji. Če ste mnenja, da pozimi ne morete teči, ker je zunaj mrzlo, pomislite znova – dokler ni krepko pod ničlo, je šport zunaj še vedno mogoč, saj vas takšne temperature običajno ne motijo, če se odločite za smučanje ali tek na smučeh. Zakaj bi bilo torej premrzlo za navaden tek, hitro hojo ali kolesarjenje? Potrebno je le poskrbeti za primerna oblačila. Edini izgovor, da ne greste ven, je tako poledica, ki je nevarna in lahko vodi v poškodbe.

Tek po snegu

Če se pozimi rekreiramo zunaj, se toplo oblecimo.

Najboljši način, da pozimi obdržite kondicijo, je torej ta, da tudi v hladnejših mesecih še vedno tečete ali kolesarite, ali pa se lotite intenzivnih zimskih športov, na primer teka na smučeh. Če vam zima niti malo ne prija, pa imate seveda na voljo cel kup drugih rešitev.

Zimska vadba na toplem

Najbolj enostavno je kondicijo preko zime obdržati tako, da svojo zunanjo vadbo zamenjate s trenažerjem. Če vas to ne dolgočasi, lahko tečete na tekalni stezi, kolesarjenje zunaj pa odlično nadomešča spinning v dvorani. Poleg tega imate za kondicijo na voljo tudi trenažer za simulacijo veslanja, ki je po mnenju marsikoga najboljša notranja naprava za aerobno vadbo, pri kateri sodeluje celotno telo. Ženske se namesto napornega veslanja pogosto raje odločajo za simulatorje hoje po stopnicah in eliptične trenažerje, ki posnemajo gibanje pri teku na smučeh.

Eliptični trenažer

Pozimi marsikdo prisega na eliptični trenažer oz. orbitrek.

Sicer pa vam za ohranjanje kondicije pozimi ni potrebno v fitnes studio, pa tudi dragih naprav za domačo uporabo ne potrebujete. Tek po stopnicah je mogoč kar doma, prav tako pa vam lahko pridejo prav dobre stare »vojaške« vaje – različni poskoki in različne vrste teka na mestu, za katere sploh ne potrebujete ne pripomočkov ne veliko prostora, a boste gotovo že po petnajstih minutah povsem preznojeni. Poleg tega se lahko odločite še za klasično »boksarsko« vadbo, torej za poskakovanje s kolebnico, pa boste pomlad dočakali tako fit, da boste celo še bolj vzdržljivi kot jeseni.

Kaj pa, če bi pozimi »presekali« rutino in se lotili nečesa povsem novega?

Predvsem ženske se v hladnem delu leta rade odločijo za skupinsko vadbo ob glasbi, ki kombinira sodoben ples in aerobiko, včasih pa še kakšne druge športe. Sicer pa vam je na voljo še šport, ki velja za visoko intenzivnega, zahtevnega, in predvsem dobrega za celo telo, s katerim pa se pogosto spopadamo zgolj poleti: plavanje. Poiščite bazen, kjer je mogoče neovirano rekreativno plavanje in si eno uro nabirajte dolžine, pa boste naredili za svojo kondicijo izjemno veliko. Da o tem, kako se lahko plavanje marsikje odlično dopolnjuje tudi s savno in masažo, niti ne govorimo.

Plavanje

S plavanjem poskrbimo za razgibanje celotnega telesa.

Tako kot plavanja, se v zaprtih oziroma pokritih prostorih lahko lotimo tudi drugih športov, na primer športov z loparjem. Tenis, skvoš, badminton in speedminton (hitrostni badminton) veljajo za zelo intenzivne aerobne aktivnosti. Naslednja možnost pa so seveda skupinski športi z žogo: košarka, rokomet, odbojka, futsal (dvoranski mali nogomet) …

Kondicija, moč in nove priložnosti

Če ste se celo toplo sezono posvečali vzdrževanju kondicije z aerobnim športom in bi radi pozimi morda raje pridobili na moči, poleg tega pa se še seznanili s kakšno novo aktivnostjo, potem je hladni del leta potrebno izkoristiti za novosti. Ste vedeli, da imamo v Sloveniji kar nekaj športnih dvoran, ki imajo plezalno steno? Zakaj se ne bi preizkusili v športnem plezanju?

Plezalna stena

Ste dovolj pogumni, da se preizkusite v dvoranskem plezanju?

Imate radi mlade športe? Poskusite s speedmintonom, v katerem imamo v Sloveniji kar nekaj svetovnih prvakov. So vam všeč urbani športi? Lotite se vadbe na drogu in spomladi boste lahko zasijali v parku z orodji, namenjenimi ulični vadbi. Poiščite torej kaj novega, kar vam bo dalo motivacijo za delo tudi pozimi in vam pomagalo postaviti nove cilje.