Kdaj in kako uživati proteine

Kdaj in kako uživati proteine?

Beljakovine oziroma proteini so eno bistvenih hranil, naše telo pa jih v osnovi porablja za gradnjo mišic. V telo jih vnesemo predvsem z mesom, mlečnimi izdelki, jajci, nekaj pa tudi s hrano rastlinskega izvora, na primer s stročnicami, kikirikijem in nekaterimi semeni. Zlasti športniki, tako rekreativni kot profesionalni, si zadosten vnos beljakovin zagotavljajo tudi s športno prehrano, denimo s proteini v obliki praškov.

Zakaj je potrebno ob športu uživati več beljakovin?

Med vadbo opravljajo mišice naporno delo, pri katerem se izrabljajo in trošijo, vlakna pa se ob naporih poškodujejo. Po vadbi se telo loti obnove mišic, pri čemer želi zgraditi večje in močnejše, za to pa potrebuje proteine. Beljakovinski napitek ali »pravi« obrok z beljakovinami, na primer zrezek, zagotovi prav to – dovolj proteinov, da lahko telo obnovi ter izboljša mišice.

Kdaj naj uživamo beljakovine?

Res je, da je po športni aktivnosti priporočljiv večji vnos, sicer pa velja, da je beljakovine najbolje uživati enakomerno razporejeno preko celega dneva, saj jih dejansko rabimo ves čas. Nekatere raziskave kažejo, da lahko telo za obnovo in gradnjo mišic porabi naenkrat zgolj 20 do 30 gramov proteinov, torej dejansko ni smiselno, da jih zaužijemo le enkrat na dan in takrat v veliki količini.

Proteini
Po športni aktivnosti je priporočljiv večji vnos proteinov.

Ali to pomeni, da ni smiselno, da športna prehrana v eni merici vsebuje več kot toliko proteinov? Vsekakor ne. Beljakovine namreč niso nujne zgolj za obnovo ter rast mišic. Omenjeno količino telo res absorbira in usmeri v mišice, vendar porabi tudi preostanek, ki ga seveda pretvori v energijo.

Kdo naj uživa »športne« proteine?

Proteini v »nenaravni« obliki, torej ne v obliki klasičnega živila, so nujni za športnike, prav tako pa tudi za vegane. Nujni so tudi pri bolnikih, ki zaradi svoje bolezni ne morejo uživati hrane na splošno (npr. rakavi bolniki) ali živil, ki vsebujejo dovolj beljakovin (npr. alergiki).