Prednosti in slabosti ketonske diete

Prednosti in slabosti ketonske diete

Ketonska dieta je v svojem bistvu dieta, ki maksimalno zmanjšuje vnos ogljikovih hidratov in zapoveduje uživanje maščob ter beljakovin. Namen tega je, da telo preneha z iskanjem ogljikovih hidratov, ki bi jih predelalo v energijo in svoj nov vir le-te poišče v maščobah.

Sliši se enostavno, a je vse prej kot to. Okoli te diete se krešejo mnenja, saj je vsaj toliko tistih, ki trdijo, da za človeka ni zdrava, kot tistih, ki trdijo nasprotno. V resnici je tako, da imajo do neke mere prav oboji, zato si v nadaljevanju oglejmo vse prednosti in slabosti ketonske diete.

Zakaj ketonska dieta deluje?

Ko govorimo o dieti, ki naj bi poskrbela za hujšanje, je potrebno priznati, da ketonska dieta deluje. Z zamenjavo vira energije se telo loti maščobnih zalog, kar privede do učinkovitega hujšanja. Poleg večjega deleža maščob pa bo manj tudi beljakovin, zato mora biti vir le-teh kvaliteten. Mastne ribe, jajca, meso in stročnice.

Delovanje ketonske diete
Ketonska dieta zaradi menjave vira energije pomaga pri hujšanju.

Deluje tudi zato, ker se poleg ogljikovih hidratov iz prehrane izloči tudi sladkor. Žal to pomeni umik večine sadja, v katerem je sladkorja kar nekaj. Za sladkanje bo tako najbolje seči po jagodičevju ali pesti mešanih oreščkov namesto prigrizka.

Prednosti ketonske diete

Med prednosti omenjene diete lahko vsekakor štejemo pozitiven vpliv na naše zdravje zaradi izgube odvečne telesne teže. Ta namreč vpliva na visok krvni tlak in holesterol. Zanimivo, da zdravniki ketonsko dieto predpisujejo tudi bolnikom z epilepsijo, kar se je izkazalo kot zelo učinkovito.

Ker se omejitev ogljikovih hidratov močno pozna pri koncentraciji glukoze, je to dobra novica tudi za bolnike z diabetesom tipa 2. Vsekakor pa se te diete ne lotevajte sami od sebe in se najprej posvetujte s svojim zdravnikom. Ketonska dieta namreč ni primerna za vsakogar.

Slabosti ketonske diete

Čeprav je na prvi pogled videti, da je ketonska dieta sila uspešna in zdravju prijazna, pa žal sledijo tudi slabe novice. Že takoj na začetku je jasno, da s sledenjem ketonski dieti pride do velikih sprememb v načinu prehranjevanja, saj telesu odrečemo skorajda vse ogljikove hidrate. Teh naj bi bilo po novem le še do 5 %. Že samo ta podatek da misliti in namiguje, da se verjetno ne bomo najbolje počutili.

In res. Rezultat ketonske diete je precej slabo počutje na začetku, ko dobesedno poteka stradanje telesa (ketoza). Nekateri to stanje imenujejo keto gripa, saj ima kar nekaj podobnih simptomov kot sezonska gripa, kamor lahko dodamo še vrtoglavico, slabost in zaprtje.

Z uvedbo ketonske diete se obrnemo proč tudi od večine sadja, kar nas stane kopice vitaminov in mineralov. Prav zato je še kako pomembno, da se primerno uredi zamenjavo za živila, ki niso več na meniju. Simptom keto gripe je tudi zaprtje, do katerega pride zaradi premalo zaužitih vlaknin.

Keto dieta: DA ali NE?

Na vprašanje, ali se lotiti ketonske diete, je težko odgovoriti z da ali ne. V prvi vrsti je pomemben razlog, zakaj bi tako močno posegli v svoje prehranjevalne navade. Če je to kakšna bolezen, za katero zdravnik v keto-dieti prepozna pozitiven učinek in samemu procesu tudi sledi, potem vsekakor da.

Zavedati se je potrebno, da marsikdo kakšnega pozitivnega učinka ne bo opazil, saj je ketoza uspešna le pri osebah z določenimi zdravstvenimi težavami. Tako kot vse na tem svetu ima tudi ketonska dieta svoje minuse in pluse. Zagotovo pa se je ni pametno lotevati na pamet in ne da bi se prej posvetovali s prehranskim strokovnjakom ali osebnim zdravnikom.