Velikost smučarskih čevljev

Kako pravilno izbrati velikost smučarskih čevljev?

Vsak pravi smučar se zaveda, kako zelo pomembno je, da ima pred pričetkom smučarske sezone na razpolago vso ustrezno smučarsko opremo. Morda je večina te na voljo še iz prejšnje sezone, a se je zagotovo dobro ozreti po novih modelih in preveriti morebitne novitete na trgu.

Med ključne kose smučarske opreme pa seveda sodijo tudi smučarski čevlji. Ali bo smučar med smuko užival ali pa bolj trpel, odloča občutek v nogah, ki je lahko kaj hitro precej neprijeten. Tiščanje, omrtvičeni prsti, mraz … Tokrat se bomo posvetili vprašanju, kako pravilno izbrati velikost smučarskih čevljev oziroma po domače – pancerjev.

Vzemite si čas za pomerjanje

Ker je pomerjanje smučarskih čevljev zelo pomembno, si je zanj potrebno vzeti nekaj več časa. Nikar ne kupujte preko spleta samo zato, ker se vam zdi, da veste, katera številka vam ustreza. Druga znamka, drug model, in hitro je vse narobe. Če ne veste, kam se obrniti, vam zaupamo, da dobite vse informacije o pravilni izbiri pancerjev tukaj.

Pancerji Nordica Dobermann GP 90
Pancerji Nordica Dobermann GP 90

Pomerjanje smučarskih čevljev poteka nekoliko drugače kot tisto, ko kupujemo navadne čevlje za vsak dan. Ne moremo zgolj pritisniti s prsti na rokah na konico čevlja in ugotoviti, ali je tam še dovolj prostora do nožnega palca. Smučarske čevlje je potrebno pomerjati nekoliko drugače.

Ste že slišali za BOOT FITTING?

Težave povzročajo tako premajhni kot preveliki smučarski čevlji. V premajhnih se pojavi nastanek bolečih otiščancev, slabša prekrvavitev in omrtvičenost nog, v prevelikih pa noga v čevlju poplesuje, zaradi česar se prsti ves čas krčevito napenjajo, to pa povzroča bolečine in krče.

Rešitev za vse opisane težave je vsekakor BOOT FITTING, kakršnega vam ponuja tudi trgovina s smučarskimi čevlji Koala. Pri tem vam bodo natančno izmerili velikost in obliko stopala ter posebej za vas smučarske čevlje dodatno prilagodili, da vam bodo v popolnosti ustrezali. Počutili se boste kot profesionalni smučar.

Udobje smučarskih čevljev je zelo pomembno

In ne gre zgolj za to, da se počutimo udobno. Ta občutek neposredno vpliva tudi na samo varnost smučarja, saj je samozavest na precej višjem nivoju, lažje je koordinirati posamezne gibe in ni prisotnega dvoma, da nas bo pri tem kaj oviralo.

Pancerji Fischer RC4 The Curv GT 130 Vacuum
Pancerji Fischer RC4 The Curv GT 130 Vacuum

S pravilno izbranimi smučarskimi čevlji smučar pridobi vse, seštevek pa nam pove, kako zelo pomembno si je vzeti čas za izbiro prave velikosti smučarskega čevlja. In ne le velikost stopala, tu je še širina in tudi dejstvo, da si dve stopali navadno nikoli nista povsem enaki. Torej, za vsak čevelj nekoliko posebne prilagoditve.

Koliko časa vzame takšno pomerjanje?

Navadno boste kvalitetno pomerjanje smučarskih čevljev opravili v uri in pol. V tem času boste prišli do najboljše izbire za vaše noge. Izbirali boste med različnimi znamkami in modeli, ki bodo ustrezali vašim osnovnim meritvam, nakar se bo izbrane smučarske čevlje lahko še posamezno dodelalo.

Pancerji Head Raptor 90S RS
Pancerji Head Raptor 90S RS

Ste vedeli, da vam lahko v smučarske čevlje namestijo tudi posebne grelce? Izjemno dobrodošlo za vse tiste, ki smučanje sicer obožujejo, a so nekoliko bolj zmrzljive sorte. Velikost smučarskih čevljev pa se meri po lestvici Mondo Point (mondo številka). Ta temelji na dolžini noge v centimetrih, kar pomeni, da bo prava velikost čevlja za dolžino noge 25,5 cm, Mondo številka 25,5.