Tek pozimi

Lahko zunaj tečemo tudi pozimi?

Tek velja za najbolj univerzalen šport, s katerim se lahko ukvarja skoraj vsakdo, ne zahteva obilo opreme, poleg tega pa lahko z različnimi načini teka poskrbimo tako za aerobno kot anaerobno vadbo. Marsikdo, ki se teka loti v poletnih mesecih, pa se seveda sprašuje, kako je s tekom pozimi. Lahko pozimi tečemo brez tveganja za svoje zdravje in počutje?

Slabosti zimskega teka

Pozimi moramo teči precej bolj pazljivo, saj lahko zdrsi hitro privedejo do padcev in poškodb. Obutev naj bo torej kakovostna, vsekakor pa se ne odpravimo na tek v času poledice.

Prav tako kot obutev so pomembna tudi oblačila. Da se nam telesna temperatura ne zniža preveč in mišice niso hladne in toge, so potrebna zimska tekaška oblačila in oblačenje po sistemu čebulice, torej po plasteh. Vsekakor naj bodo oblačila lahka in iz materialov, ki odvajajo znoj, saj se bomo tudi pozimi potili. Pričnemo torej oblečeni, ko se ogrejemo, pa lahko nekaj oblačil tudi odložimo.

Oblačila za zimski tek
Poskrbite, da vas pozimi med tekom ne bo zeblo.

Tako kot mraz hitro prizadene mišice in našo telesno temperaturo, vpliva tudi na pljuča. Sunkovito dihanje ledenega zraka je lahko nevarno, saj pride ta v naše telo precej bolj mrzel kot je naša notranja temperatura. Telo ima 36 stopinj, zrak pa recimo zgolj deset, kar je precejšnja razlika. Da ne bi imeli z dihanjem težav, zato običajno ne tečemo takrat, kadar so temperature res nizke. Tek pri stopinjah pod ničlo je za telo izjemen napor in lahko je tudi nevaren.

Prednosti zimskega teka

Pri teku zunaj pozimi potrebujemo energijo tako za delo mišic kot tudi za ogrevanje telesa in vzdrževanje njegove temperature. Če je zunaj hladneje, bo telo tako porabilo več kalorij, da bo telo hkrati v gibanju in toplo. Če želite s tekom izgubiti kak kilogram, je lahek tek ob hladnejših dneh torej zagotovo odličen. Pomembno je le, da se primerno oblečete in obujete (tudi na tanke rokavice ne pozabite), ter svojega telesa ne priganjate do ekstremnih naporov.