Napake pri hujšanju

4 pogoste napake pri hujšanju

V današnjem prispevku vam bomo zaupali 4 najpogostejše napake, ki vas lahko vodijo do neuspeha pri odpravi odvečnih kilogramov. Članek ni namenjen samo tistim, ki neprestano in neuspešno hujšate, temveč prav vsem. V njem boste namreč izvedeli tudi nekatera zanimiva dejstva, ki jih morate za zdrav način življenja poznati vsi.

Če bi o hujšanju radi izvedeli več, vam svetujemo, da obiščete spletni portal Hujsanje.si, kjer boste našli številne nasvete za zdravo in učinkovito hujšanje ter jedilnike različnih diet.

1. Brez zajtrka in izpuščanje kosila

Ko se zjutraj zbudite, hitro vstanete in se v naglici oblečete. Pri teh dejanjih verjetno niti ne pomislite na hrano. In tako brez zajtrka odidete na pot. Če to ne velja za vas, potem vas moramo ob tej priložnosti pohvaliti. Na žalost pa to velja za večino od nas.

Zdrav zajtrk
Vsako jutro si vzemite čas in si privoščite zdrav zajtrk.

Izpuščanje obrokov je ena od najpogostejših napak ljudi, ki si želijo shujšati. Tega se pogosto sploh ne zavedajo. Če ste med njimi, upamo, da se boste nad tem močno zamislili in si že jutri privoščili zdrav zajtrk in nato vse obroke, ki so nujno potrebni za vzdrževanje primerne telesne teže. Še posebej veliko pozornosti namenite kosilu. Pri tem ne mislimo samo na pravo izbiro hrane, temveč tudi na čas, ki ga namenite temu pomembnemu obroku.

2. Lahko kosilo in nezdrava večerja

Če za kosilo s hrano dobite premalo energije, to lahko povzroči poseganje po nezdravi hrani v večernih urah. Priporočamo, da za kosilo raje izbirate med živili, ki vas bodo dodobra oskrbela z dolgotrajno sproščajočo se energijo. Uravnotežena prehrana bo v največji meri poskrbela, da bo raven krvnega sladkorja ostala konstantna in boste po obroku še dovolj dolgo povsem siti.

3. Zamenjava nasičenih maščob z rafiniranimi rastlinskimi olji

Ena od najpogostejših napak pri hujšanju in v življenju na sploh je tudi ta, da nasičene maščobe zamenjujemo z rafiniranimi rastlinskimi olji. Najmanj primerne so strjene maščobe v margarinah in predpripravljenih živilih in prigrizkih, kot so na primer sladoled, keksi in slani prigrizki.

Viri zdravih maščob
Rafinirana rastlinska olja zamenjajte z zdravimi nasičenimi maščobami.

Raje v zmernih količinah uporabljajte kakovostne vire, med katerimi so tudi nasičene maščobe. Zanje je značilno, da povečajo občutek sitosti, obenem pa upočasnjujejo prehod glukoze iz drugih snovi v kri ter nam pomagajo, da se energija sprošča enakomerno. Najboljši vir nepredelanih maščob so plave ribe, avokado in manjše porcije oreščkov.

4. Premalo vode oziroma tekočine

Ko začutite žejo, je vaše telo v resnici že dehidrirano. Pri sebi vedno imejte steklenico vode ali druge primerne tekočine. Če boste premalo pili, bo vaše razpoloženje veliko slabše, kot bi lahko bilo. Obenem boste potrebovali višji energijski vnos.

Občutek žeje je zelo zahrbtna zadeva, saj v takem trenutku verjetno mislite, da ste lačni. Priporočamo vam, da pred vsakim obrokom popijete vsaj 3 decilitre tople vode. To je enostavno pravilo, ki dela prave čudeže. Poleg vode je najbolje posegati po nesladkanih zeliščnih čajih, limonadi, občasno si lahko privoščite tudi mineralno vodo.

Za izgubo kilogramov je ključno torej predvsem to, da si primerno sestavljate in časovno razporejate obroke. Zapomnite si tudi to, da je strah pred kakovostnimi vrstami maščob povsem odveč.

Komentiraj