Cestno kolo

Zakaj kupiti cestno kolo?

Ko izbirajo svoje novo kolo, se številni ljubitelji kolesarjenja odločijo prav za nakup cestnega kolesa. Zakaj tudi ne, saj jim cestno kolo ali po domače specialka nudi nadvse udobno vožnjo po asfaltu. Dandanes je ponudba v trgovinah zelo pestra, zato lahko izbirate med številnimi blagovnimi znamkami in modeli. Cestna kolesa priznanih blagovnih znamk lahko najdete tudi na označeni povezavi.

Cestna kolesa so posebna vrsta koles, namenjena prav vožnji po asfaltu in drugih gladkih površinah. Gume cestnega kolesa so zelo tanke, samo kolo pa je izredno lahko, saj lahko le tako omogoča enostavno poganjanje. Tako lahko napišemo, da je v primerjavi z mestnim ali gorskim kolesom na cestnem kolesu potrebno veliko manj moči in truda za poganjanje. Prav zato se ta vrsta koles velikokrat uporablja tudi na tekmah. Za cestno kolo je značilno tudi to, da je sedež nastavljen nekaj centimetrov nižje kot pri gorskem kolesu, zanj pa je značilno tudi krmilo v obliki rogov.

Cestno kolo Speedster Scott
Cestno kolo Speedster Scott 10 2018

Pri izbiri cestnega kolesa velja dobro premisliti, kako pogosto se boste vozili z njim. Če bo vaš stalni spremljevalec, potem z denarjem nikar ne varčujte preveč. Le tako boste izbrali kolo, ki vam bo zagotovilo varno in udobno vožnjo ter vam bo zvesto služilo več let.

Kaj vse vam bo omogočila vožnja s cestnim kolesom?

S cestnim kolesom boste nadgradili svoje kolesarsko znanje. Če je v vas želja, da hitreje prekolesarite daljše razdalje, potem je povsem naravno, da boste iz treking kolesa prešli na specialko.

Cestno kolo vam bo pomagalo pri hujšanju. Maščobe najučinkovitejše izgubljamo prav z dolgotrajno aerobno vadbo, kot je na primer vožnja s kolesom po cesti. Medtem ko je lahko večuren tek za nekoga prava nočna mora, vam bo čas na cestnem kolesu minil kot bi mignil. Pogoj je le dobro natrenirana zadnjica.

Cestno kolo Tarmac SL4 Sport Specialized
Cestno kolo Tarmac SL4 Sport Specialized 2018

Cestno kolesarjenje ne obremenjuje sklepov in vezi. Če boste poskrbeli za to, da bo vaše telo med kolesarjenjem imelo pravilen položaj, bo takšna aktivnost prijazna do sklepov in vezi, kar pa za tek ali igre z žogo ne moremo trditi. Čeprav na kolesu delajo predvsem noge, nikakor ne smemo pozabiti tudi na mišice ramen, rok, trupa in hrbta.

Vožnja s cestnim kolesom zmanjšuje stres. Stres lahko dokazano premagate z dolgo, umirjeno vožnjo po cesti. Enakomeren ritem pedal bo za vas prava meditacija!

Spoznali boste kraje, v katerih do sedaj še niste bili. Zagotavljamo vam, da boste naravnost presenečeni nad lepotami Slovenije, ki jih boste lahko opazovali s kolesa.

Cestno kolesarjenje je pravi adrenalinski šport. Ste vedeli, da profesionalni kolesarji na svojih spustih dosegajo vrtoglave hitrosti – celo čez 100 kilometrov na uro? Seveda vam ne priporočamo, da s takšno hitrostjo po cestah drvite tudi sami, toda na dobro preglednih trasah si nekaj več hitrosti in adrenalina lahko vseeno privoščite.

Cestno kolo Defy Advanced HRD Giant
Cestno kolo Defy Advanced 1 HRD Giant 2018

Cestno kolesarjenje je ekipni šport. V družbi je vse lepše in lažje, to pa velja tudi za takšen ali drugačen kolesarski izlet. V skupini namreč lažje premagujete zračni upor, predvsem pa preživite kakovosten čas v družbi prijateljev.

Če želite kupiti cestno kolo, vam priporočamo, da preverite bogato ponudbo trgovine Extreme Vital. Izbirate lahko med kolesi priznanih proizvajalcev, kot so Scott, Specialized, Giant in Ridley. Prijazni zaposleni vam bodo pri izbiri ustreznega kolesa z veseljem pomagali.